Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
Kontakt:
tel.: +48 12 357 27 00, +48 666 081 111
faks : +48 12 422 80 65
Strona główna arrow Aktualności arrow Konferencje i szkolenia arrow Konferencja popularno-naukowa "Wykorzystanie rodzimych ras owiec do produkcji wysokiej wartości surowca mięsnego"
Dzisiaj jest: poniedziałek, 24 czerwca 2019 20:00:52
Odwiedziło nas: 9515757 gości (dzisiaj: 1690, wczoraj: 2027)
Aktualności: Konferencje i szkolenia
Konferencja popularno-naukowa "Wykorzystanie rodzimych ras owiec do produkcji wysokiej wartości surowca mięsnego"
28 marca 2019

Dnia 21 marca 2019 roku odbyła się w pałacu w Pawłowicach konferencja nt. wykorzystania rodzimych ras owiec do produkcji wysokiej wartości surowca mięsnego połączona z I panelem konsumenckim i prezentacją oraz upowszechnianiem wyników programu Biostrateg II.

Organizatorem był Instytut Zootechniki PIB w Krakowie oraz Instytut Zootechniki PIB Zakład Doświadczalny Pawłowice.

Zaproszonych gości, wykładowców oraz uczestników powitał Dyrektor Instytutu Zootechniki PIB Zakładu Doświadczalnego w Pawłowicach dr inż. Marian Kamyczek, który przedstawił prezentacje o historii powstania oraz działalności Zakładu w zakresie produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz działalności badawczej, upowszechnieniowej i edukacyjnej.

W wystąpieniu związanym z tematem konferencji Prezes Polskiego Związku Owczarskiego Andrzej Sawicki przedstawił prezentację pt. "Bariery w organizacji krajowego rynku produktów owczarskich", w której omówione zostały dane statystyczne przedstawiające realia polskiego owczarstwa (wielkość pogłowia owiec, zakres importu mięsa owczego, poziom eksportu jagniąt oraz wielkość krajowego spożycia mięsa jagnięcego). Przedstawione zostały regulacje prawne dotyczące uboju, przetwarzania, sprzedaży bezpośredniej i spożycia mięsa jagnięcego.

Prezentację pt. "Certyfikacja i promocja produktów szansą dla rozwoju gospodarstw utrzymujących rasy rodzime zwierząt gospodarskich" przedstawił dr inż. Paweł Radomski z Instytutu Zootechniki PIB w Krakowie. Omówił w niej populacje zagrożonych ras owiec, które objęte są programami ochrony w Polsce oraz kierunki wykorzystania i ochronę zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich. Przedstawił także wartości i najważniejsze cele certyfikacji z użyciem logo Rasa Rodzima.

Kolejne dwa wykłady dotyczące analizy wyników doświadczenia wykonanego w ośmiu gospodarstwach macierzystych ras rodzimych w różnych rejonach Polski oraz w warunkach standardowych w IZ PIB ZD Kołuda Wielka i IZ PIB ZD Pawłowice przedstawili:

  • dr hab. Bronisław Borys z IZ PIB ZD Kołudy Wielkiej "Charakterystyka odchowu i tuczu jagniąt 8 ras rodzimych",
  • dr inż. Jan Knapik z IZ PIB Kraków "Porównanie wartości rzeźnej 8 ras rodzimych owiec tuczonych w gospodarstwach macierzystych i w warunkach standardowych."

Omówione zostały szczegółowe wyniki tuczu oraz wartość rzeźna jagniąt uczestniczących w doświadczeniu.

Dr hab. Andrzej Junkuszew z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie przedstawił prezentację "Jagnięcina z Lubelszczyzny", w której omówił zostały walory regionu oraz regionalne rasy owiec. Wykładowca wskazał wspólne cele i działania hodowców, przetwórców oraz udział nauki dla promocji regionalnej marki "Jagnięciny z Lubelszczyzny".

W dalszej części wystąpił mgr inż. Piotr Lenart, ekspert kulinarny i współwykonawca Programu. W swojej prezentacji przedstawił kilka refleksji na temat oczekiwań przetwórców odnośnie jakości tusz i mięsa jako surowca przeznaczonego na wyroby kulinarne, sposobów zagospodarowania kulinarnego i promocji jagnięciny z ras rodzimych, sprzedaży przetworów i wyrobów z mięsa jagnięcego na jarmarkach, piknikach oraz możliwości dostosowania oferty do charakteru imprezy.

Podczas przerwy odbyła się degustacja bufetowych potraw z mięsa i podrobów jagnięcych wykonanych z rodzimych ras owiec uhruska, wielkopolska, cakiel podhalański i świniarka, które były objęte programem. Uzupełnieniem menu były sery i jogurty z mleka owczego.

Po dyskusji i wystąpieniach uczestników panelu nastąpiła wizyta na Fermie Owiec w gospodarstwie Kociugi. Uczestnicy zwiedzili Punkt Uboju Owiec i Kóz, Stację Oceny Tryków oraz owczarnię. Działalność tych obiektów przedstawił dr inż. Jan Knapik oraz mgr inż Marek Grycz - główny specjalista ds. produkcji owiec z Zakładu Doświadczalnego w Pawłowicach.

Ostatnim punktem konferencji był podany w pięknej Sali Kolumnowej obiad, podczas którego serwowano dania z jagnięciny wykonane przez eksperta kulinarnego Piotra Lenarta, uważającego, że "jagnięcina to prawdziwa trufla wśród mięs".

W Konferencji wzięło udział ponad 60 osób, w tym hodowcy i producenci owiec, przedstawiciele związków hodowców i producentów owiec, pracownicy uczelni i instytutów naukowych. Wszyscy uczestnicy otrzymali materiały konferencyjne, w których zamieszczono przedstawiane prezentacje.

 
 
© 2008-2019 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.