Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
Kontakt:
tel.: +48 12 357 27 00, +48 666 081 111
faks : +48 12 422 80 65
Strona główna arrow Aktualności arrow Konferencje i szkolenia arrow Sprawozdanie z konferencji połączonej z warsztatami serowarskimi (26-27.09.2019 r.)
Dzisiaj jest: sobota, 07 grudnia 2019 7:06:05
Odwiedziło nas: 9964455 gości (dzisiaj: 504, wczoraj: 2483)
Aktualności: Konferencje i szkolenia
Sprawozdanie z konferencji połączonej z warsztatami serowarskimi (26-27.09.2019 r.)
04 października 2019

W dniach 26-27.09.2019 r. w Dworze Ostoia w Klimkówce (woj. podkarpackie) odbyła się Konferencja pt. „Chów i hodowla kóz ras rodzimych ze szczególnym uwzględnieniem produkcji i rozpowszechniania tradycyjnych produktów mleczarskich.”, organizowana przez Zakład Hodowli Owiec i Kóz Instytutu Zootechniki PIB w ramach projektu Biostrateg II „Kierunki wykorzystania oraz ochrona zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich w warunkach zrównoważonego rozwoju”.

W spotkaniu wzięli udział hodowcy kóz karpackich, goście z innych jednostek badawczych (UP Lublin), przedstawiciele RZHOiK w Nowym Targu, koordynatorzy programów ochrony zasobów genetycznych owiec i kóz oraz pracownicy IZ PIB. Konferencję rozpoczęły warsztaty serowarskie prowadzone przez Pana Sylwestra Wańczyka, doświadczonego serowara (https://wanczykowka.com), który zapoznał uczestników z podstawami serowarstwa oraz zaprezentował sposób wytwarzania różnych gatunków serów.               Uczestnicy konferencji brali czynny udział w procesie obróbki mleka, zadawania kultur bakterii odpowiednich dla pożądanego gatunku sera oraz podpuszczki. W trakcie warsztatów powstały sery typu Gouda i Feta, a także świeże sery kwasowo-podpuszczkowe.

Część wykładową oficjalnie otworzył prof. dr hab. Jędrzej Krupiński (IZ PIB) kierownik ww. projektu, który wprowadził słuchaczy w tematykę dotyczącą tradycyjnych produktów pochodzących od rodzimych ras zwierząt w kontekście badań prowadzonych w ramach projektu Biostrateg II. Problematyka kolejnych prezentacji obejmowała zagadnienia takie, jak: Aktualne wyniki badań dotyczących produktów kozich (dr hab. Aldona Kawęcka, IZ PIB), Realizacja programu ochrony zasobów genetycznych kóz rasy karpackiej (dr inż. Jacek Sikora, IZ PIB), Realizacja programu odtwarzania kóz rasy sandomierskiej - opracowanie programu hodowlanego (prof. Anna Szymanowska, UP Lublin), Informatyzacja hodowli kóz - bazy danych i strony internetowe (dr inż. Marta Pasternak, IZ PIB).

Po zakończeniu części wykładowej odbyła się druga część warsztatów serowarskich, podczas których uczestnicy wraz z serowarem oceniali przywiezione ze sobą własne wyroby serowarskie (sery, jogurty, maślanki). Omawiane były poszczególne produkty z wskazaniem ich poprawności, a czasami wad wykonania. Następnie odbyła się degustacja wykwintnych serów z mleka kóz karpackich.

Drugiego dnia odbyła się trzecia część warsztatów, na których zaprezentowano i oceniono wyprodukowane poprzedniego dnia sery, oddano do degustacji i wskazano różnice między nimi. Warsztaty zakończyły się podsumowaniem wykonanych prac. W drugiej części wykładów zostały omówione następujące zagadnienia: Kontrola użytkowości mlecznej kóz w krajach europejskich.  Działalność IGA w roku 2019 (prof. dr hab. Emilia Bagnicka, IGHZ PAN), Zasady i warunki certyfikacji produktów mleczarskich pochodzących od kóz (dr inż. Paweł Radomski, IZ PIB), Profilaktyka weterynaryjna (lek. wet. Jarosław Wieczorek, UR) oraz Żywienie małych przeżuwaczy z wykorzystaniem produktów firmy Trouw Nutrition (Mariusz Dobies, Trouw Nutrition).

Konferencję podsumował i zakończył prof. dr hab. Jędrzej Krupiński.

 
 
© 2008-2019 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.