Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
Kontakt:
tel.: +48 12 357 27 00, +48 666 081 111
faks : +48 12 422 80 65
Strona główna arrow Aktualności arrow Konferencje i szkolenia arrow Zaproszenie na warsztaty serowarskie w Gospodarstwie Agroturystycznym Wańczykówka
Dzisiaj jest: wtorek, 29 września 2020 16:25:18
Odwiedziło nas: 10797829 gości (dzisiaj: 1436, wczoraj: 1838)

BIP

BIP

Fundacja IZ PIB

Aktualności: Konferencje i szkolenia
Zaproszenie na warsztaty serowarskie w Gospodarstwie Agroturystycznym Wańczykówka
01 września 2020

"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
"Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich
na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Szanowni Państwo

W związku z rozpoczęciem wybranej do realizacji przez CDR Brwinów operacji, w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 pt.: „Przetwórstwo surowców pochodzących od kóz, w tym ras rodzimych, w małych przetwórniach i serowarniach”, w imieniu Instytutu Zootechniki PIB jako organizatora, pragnę zaprosić hodowców kóz, z terenu co najmniej 5 województw: małopolskiego, podkarpackiego, śląskiego, lubelskie i dolnośląskiego, którzy utrzymują w swoich gospodarstwach kozy i przetwarzają pozyskane mleko produkując sery czy napoje mleczne na Warsztaty serowarskie, które odbędą się w dwóch terminach: 9-11 września oraz 24-26 września 2020 roku w Gospodarstwie Agroturystycznym WAŃCZYKÓWKA (Adres: ul. św. Anny 9, 58-405 Krzeszów; https://wanczykowka.com).

Noclegi dla Państwa zostały zarezerwowane w Gościńcu nad Bukówką (Adres: ul. Widokowa 10, Miszkowice). Są to domki 4 osobowe z dwoma, 2 osobowymi sypialniami gosciniecnadbukowka.pl
Dojazd na miejsce warsztatów oraz na nocleg własnym transportem.
Zakwaterowanie i wyżywienie zapewnione przez organizatora warsztatów.
Prosimy o zapewnienie dla siebie wygodnej zmiennej odzieży najlepiej białej do serowarni, a także butów (najlepiej gumiaki - umyte i czyste)

Ramowy program warsztatów

Zajęcia będą trwały po 8 godzin zegarowych w każdym z trzech dni zajęć.
Pierwszego dnia zajęcia rozpoczynają się o godzinie 10.00. W kolejnych dniach o godzinie 9.00

Dzień 1:
Część teoretyczna: 3 godziny
- Prezentacja serowarni
- Omówienie higieny personelu, zasady higieny produkcji serowarskie
- Bhp w serowarni
Część praktyczna: 5 godzin
- Produkcja sera kwasowo-podpuszczkowego – omówienie i produkcja sery: Picodon, Croton Charolaise, Feta

Dzień 2:
Część teoretyczna: 3 godziny
- Mikrobiologia mleka zagrożenia
- Sery kwasowo-podpuszczkowe i feta cd.
- Omówienie sprzętu serowarskiego i innych narzędzi do produkcji
- Rodzaje i formy sprzedaży – Rolniczy Handel Detaliczny
Część praktyczna: 5 godzin
- Omówienie procesów w produkcji serów podpuszczkowych na przykładzie goudy – produkcja,
- Wariacje jogurtowe - omówienie różnych szczepów bakterii – produkcja

Dzień 3:
Część teoretyczna: 3 godziny
- Dojrzewanie, formy pakowania, przygotowanie do sprzedaży, magazynowanie
- Opracowanie procedury sera wytwarzanego przez określoną grupę producentów
- Systemy certyfikacji żywności wysokiej jakości
Część praktyczna: 5 godzin
- Sery wysokodogrzewane na przykładzie sera górskiego – omówienie i produkcja

Osoba do kontaktu: dr inż. Jacek Sikora
Więcej informacji można uzyskać telefonicznie 666081349 lub drogą mailową Ten adres email jest ukrywany przed spamerami, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce, by go zobaczyć

Zapraszamy do udziału w warsztatach.

 
 
© 2008-2020 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.