"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie" Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej "Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Sprawozdanie z przeprowadzonych warsztatów serowarskich, realizowanych zgodnie z harmonogramem operacji, w ramach umowy nr KSOW/4/2020/050, które odbyły się w Krzeszowie w terminie 9-11 września 2020 r.
Warsztaty serowarskie, zorganizowane w ramach operacji „Przetwórstwo surowców pochodzących od kóz, w tym ras rodzimych, w małych przetwórniach i serowarniach” skierowane były do hodowców i przetwórców zajmujących się hodowlą do ras zachowawczych, w tym głównie kóz rasy karpackiej.
W warsztatach swój udział zgłosiło 17 osób, z czego udział wzięło 16 osób. Jedna osoba z województwa lubelskiego nie zdecydowała się na przyjazd w związku z panującą sytuacją epidemiologiczną w kraju.
Pierwszy dzień warsztatów rozpoczął się od rozdania uczestnikom materiałów szkoleniowych dotyczących wszystkich zagadnień poruszanych w serowarni. W ramach programu zaplanowano osiem godzin zajęć. Pierwsze 2 godziny dotyczyły prezentacji serowarni, omówienia higieny personelu zasad higieny produkcji serowarskiej oraz bhp serowarni.
Następnie omówiono produkcję i wykonanie serów kwasowo-podpuszczkowych na przykładzie produkcji sera Picodon, Croton. Charolaise. Później omówiono produkcję i przygotowano sera Feta. Zajęcia merytoryczno-praktyczne trwały 6 godzin.
W drugim dniu omówiono procesy w produkcji serów podpuszczkowych na przykładzie goudy. Po teoretycznym wstępie rozpoczęto produkcję. Ta część zajęć trwała 4 godziny. Przez kolejną godzinę zajęć prowadzący serowar omówił zagadnienia dotyczące mikrobiologii mleka. Wskazał nie tylko korzyści wynikające z wykorzystania mikroorganizmów w produkcji, lecz także i zagrożenia. Na przykładzie produkcji jogurtów omówione zostały różne szczepy bakterii i ich przydatność w produkcji. Temu zagadnieniu poświęcono 2 godziny.
W trakcie zajęć kontrolowano procesy dotyczące produkowanych wcześniej serów kwasowo-podpuszczkowych oraz fety. Na zakończenie dnia omówiono i zaprezentowano sprzęt serowarski i inne narzędzia do produkcji.
Trzeciego dnia hodowcy wysłuchali dwugodzinnego wykładu gościa zaproszonego z ODR we Wrocławiu na temat rodzajów i form sprzedaży na przykładzie rolniczego handlu detalicznego oraz o systemach certyfikacji żywności wysokiej jakości. Następnie grupa udała się do serowarni, gdzie w 1 godzinę dokończono produkcję i omówienie wytwarzania sera gouda.
Następnie, w ciągu 3 godzin, omówiono wytwarzanie serów wysoko dogrzewanych na przykładzie sera górskiego. Po części teoretycznej przystąpiono do produkcji. Ostatnim z omawianych tematów było dojrzewanie serów wraz z prezentacją dojrzewalni, formy pakowania, przygotowanie serów do sprzedaży i magazynowanie. Przygotowano, zgodnie z omówioną i zaakceptowaną przez uczestników warsztatów procedurą, ser, który będzie wytwarzany przez hodowców kóz rasy karpackiej. Podczas podsumowania warsztatów hodowcy otrzymali materiały szkoleniowo-informacyjne oraz drobne elementy do produkcji serów (podpuszczkę, formy serowarskie). Na koniec warsztatów wykonano zdjęcie grupowe.
Zaplanowanym i osiągniętym celem było podniesienie wiedzy teoretycznej i praktycznej hodowców kóz, w tym ras rodzimych, nabytej w trakcie warsztatów serowarskich, a także zapoznanie się z przykładem wytwarzania i marketingu produktów pochodzących od kóz. Omówiono, przygotowano recepturę, uzgodniono kształt i wzór opakowania sera, który będzie wytwarzany przez wszystkich hodowców kóz rasy karpackiej.
Wnioski:
Zajęcia zostały przygotowane profesjonalnie. Tematyka spotkała się z bardzo dużym zainteresowaniem wśród hodowców. W trakcie interesująco prowadzonych zajęć widoczne było duże zaangażowanie uczestników.
Galeria zdjęć |