Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
Kontakt:
tel.: +48 12 357 27 00, +48 666 081 111
faks : +48 12 422 80 65
Strona główna arrow Aktualności arrow Informacje arrow Stoisko promocyjne Instytutu Zootechniki PIB - Frymark Bydgoski (6 czerwca 2021 r.)
Dzisiaj jest: niedziela, 01 sierpnia 2021 6:15:49
Odwiedziło nas: 11615387 gości (dzisiaj: 457, wczoraj: 1486)

BIP

BIP

Fundacja IZ PIB

Aktualności: Informacje
Stoisko promocyjne Instytutu Zootechniki PIB - Frymark Bydgoski (6 czerwca 2021 r.)
08 czerwca 2021

"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
"Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich
na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Rodzima jagnięcina na Frymarku w Bydgoszczy

Dnia 6 czerwca 2021 roku Instytut Zootechniki PIB zorganizował podczas Frymarku Bydgoskiego swoje stoisko promocyjne. Motywem przewodnim pokazów kulinarnych, połączonych z degustacją, była rodzima jagnięcina i baranina.

Na naszym stoisku informacyjnym, ekspert kulinarny Piotr Lenart zaprezentował potrawy i produkty przygotowane z merynosa polskiego w starym typie pochodzącego z Zakładu Doświadczalnego w Pawłowicach: wątróbka jagnięca, tuszonka jagnięca z podgryczniakiem, bigosek orientalny w naleśniku, udziec jagnięcy w ziołach, zupa z jagnięcymi klopsikami, cytryną i ziołami, konfitura jagnięca na pierniku oraz kiełbasa jagnięca.

Liczni goście, odwiedzający targ, mogli nie tylko posmakować tych potraw, ale także posłuchać o znaczeniu ras rodzimych dla lokalnego dziedzictwa kulinarnego oraz o szlaku kulinarnym „Niech Cię Zakole”.

Frymark Bydgoski, to coniedzielny targ regionalnych produktów żywnościowych i ekologicznych od rolników, a także sprzedaż rękodzieł.

Stoisko zostało zorganizowane w ramach projektu pn:  „Co z zagrody to na stole” na hasło „Niech Cię Zakole” - kołudzka gęsina, z merynosa jagnięcina i złotnicka wieprzowina w lokalnej marce turystyczno – kulinarnej, współfinansowanego ze środków UE w ramach Schematu II Pomocy Technicznej Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich PROW 2014-2020.

 
 
© 2008-2021 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.