Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Strona główna arrow Aktualności arrow Szkolenia SAPARD - maj 2003
Dzisiaj jest: wtorek, 21 listopada 2017 16:32:18
Odwiedziło nas: 8440064 gości (dzisiaj: 1418, wczoraj: 1962)
Aktualności: Konferencje i szkolenia
Szkolenia SAPARD - maj 2003
18 maja 2003
Samorząd rolniczy wspólnie z Instytutem Zootechniki jako konsorcjum IZIR PORK zaprasza rolników hodowców i producentów trzody chlewnej do udziału w SZKOLENIACH ZAWODOWYCH
 z tematu:

"Prowadzenie i rozwój gospodarstw specjalizujących się w produkcji żywca wieprzowego w aspekcie racjonalizacji wykorzystania podstawowych czynników produkcji "

- SAPARD PL-6-03/00

  
       Oferta skierowana jest do rolników z terenu całego kraju. Szkolenia mają na celu podniesienie poziomu wiedzy rolników z zakresu nowoczesnych metod hodowli i technologii produkcji trzody chlewnej, i przygotować ich do prowadzenia rentownego gospodarstwa, spełniającego wymogi norm jakościowych Unii Europejskiej i produkującego żywiec wieprzowy wysokiej jakości, oraz podniesienie poziomu ich wiedzy służącej poprawie zarządzania kapitałem, inwestowania, kredytowania rozwoju, w tym postępu technicznego w gospodarstwie oraz pomóc w zwiększeniu efektywności wsparcia inwestycyjnego prowadzonego w ramach Działania 2 Programu SAPARD "Inwestycje w gospodarstwach rolnych".
   Szkolenie będzie składało się z dwóch sesji szkoleniowych: trzy- i dwudniowej. Sesje szkoleniowe planowane są w terminie maj-czerwiec 2003. Szczegółowy rozkład terminów szkoleń i miejsc ich realizacji będzie podany tym osobom, które wyślą wypełnione zgłoszenie i zostaną zakwalifikowani do udziału w szkoleniach.
   Szkolenia będą prowadzone przez naukowców- z Instytutu Zootechniki oraz ośrodków naukowych przy udziale ekspertów zagranicznych. Tematyka szkoleń obejmie m.in.
- Podstawy genetycznego doskonalenia trzody chlewnej- Organizację produkcji w fermach trzody chlewnej- Nowoczesne żywienie-Nowoczesne budownictwo i utrzymanie świń zgodnie ze standardami UE- Wymogi ochrony środowiska Produkcja wysokowartościowego surowca rzeźnego-Zarządzanie stadem oraz żywienie zwierząt i prowadzenie gospodarstwa przy użyciu programów komputerowych
   Spośród wszystkich uczestników szkoleń, na podstawie testu końcowego wyłoniona zostanie grupa 40 osób, które wezmą udział w wyjeździe studyjnym do Francji.
   Udział w szkoleniach oraz wyjeździe studyjnym będzie dla uczestników bezpłatny.
   W szkoleniu mogą wziąć udział rolnicy prowadzący hodowlę i produkcje trzody chlewnej spełniający następujące kryteria: są zarejestrowany w KRUS, wiek do 50 lat oraz posiadają wykształcenie rolnicze na poziomie co najmniej średnim lub zasadniczej szkoły zawodowej i co najmniej trzyletni staż w samodzielnym prowadzeniu gospodarstwa, lub wykształcenie podstawowe lub zasadnicze o kierunku innym niż rolnicze i co najmniej 10 letni staż w samodzielnym prowadzeniu gospodarstwa
   Kandydaci będą kwalifikowani według kolejności zgłoszeń i limitu miejsc przyznanych na poszczególne województwa zgodnie z założeniami Programu SAPARD.    Osoby zainteresowane uczestnictwem w szkoleniu proszone są o dostarczenie , do 2 maja 2003, faxem lub pocztą wypełnionego formularza zgłoszeniowego , który jest dostępny w Biurach Izb Rolniczych, oraz na stronach internetowych izb rolniczych Instytutu Zootechniki www.izoo.krakow.pl , Krajowej Rady Izb Rolniczych www.krir.w.pl i przesłanie go na adres właściwej dla miejsca zamieszkania Wojewódzkiej Izby Rolniczej.
 
Szczegółowe informacje o szkoleniu   (plik w formacie PDF)
Formularz zgłoszeniowy   (plik w formacie PDF)
Adresy Izb Rolniczych (plik w formacie PDF)
 
 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.