Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
Kontakt:
tel.: +48 12 357 27 00, +48 666 081 111
faks : +48 12 422 80 65
Strona główna arrow Aktualności arrow Inne wydarzenia arrow Wydarzenie plenerowe – „Co z zagrody to na stole – Piknik Niech Cię Zakole” – 24 lipca 2021 roku
Dzisiaj jest: niedziela, 01 sierpnia 2021 6:58:17
Odwiedziło nas: 11615444 gości (dzisiaj: 514, wczoraj: 1486)

BIP

BIP

Fundacja IZ PIB

Aktualności: Inne wydarzenia
Wydarzenie plenerowe – „Co z zagrody to na stole – Piknik Niech Cię Zakole” – 24 lipca 2021 roku
28 lipca 2021

"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
"Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich
na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie, wraz z partnerami projektu, zorganizował w dniu 24 lipca 2021 roku w Osielsku k/Bydgoszczy (teren przy Hotelu Tyrol i Restauracji „Życie Gruzji”) wydarzenie plenerowe - „Co z zagrody to na stole – Piknik Niech Cię Zakole”, połączone z jarmarkiem produktów regionalnych.

Zaprezentowano ofertę turystyki kulinarnej szlaku „Niech Cię Zakole” w Dolinie Dolnej Wisły. Można było nabyć: sery i miody – z Doliny Wisły, zioła, herbaty i lemoniady – z Siennej, konfitury i słodycze – z Luszkowa, piwa regionalne – z Gruczna, rękodzielnicze artykuły drewniane do wystroju wnętrz – z Januszkowa oraz produkty oferowane przez Eko-sklep Dary Regionu – z Torunia.

Głównym punktem wydarzenia były trzy pokazy kulinarne połączone z degustacją, których tematem przewodnim było:

  • „W jeden kwadrans gęś na stole” – frywolny rozbiór tuszki gęsiej z wykonaniem trzech potraw;
  • „Naucz się Wać Panie co zrobić baranem” – prezentacja wykonania trzech potraw z jagnięciny;
  • „Złotnicka rasa – najwyższa klasa” – prezentacja wykonania trzech potraw z wieprzowiny złotnickiej.

Dodatkowym uatrakcyjnieniem pikniku było przygotowanie przez kucharzy z restauracji „Życie Gruzji” pięciu klasycznych jagnięcych potraw gruzińskich, wykonanych z rodzimego surowca merynosa polskiego w starym typie, pochodzącego z naszego Zakładu Doświadczalnego w Pawłowicach.

Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy wraz z partnerami: Kujawsko - Pomorską Organizacją Turystyczną i Biurem Turystycznym COPERNICANA Anna Gajewska realizują projekt pn: „Co z zagrody to na stole” na hasło „Niech Cię Zakole” - kołudzka gęsina, z merynosa jagnięcina i złotnicka wieprzowina w lokalnej marce turystyczno – kulinarnej.

Celem projektu jest wdrażanie do lokalnej gastronomii i agroturystyk szlaku kulinarnego "Niech Cię Zakole" produktów i potraw wytwarzanych wyłącznie z rodzimych ras hodowanych lokalnie.

 
 
© 2008-2021 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.