Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
Kontakt:
tel.: +48 12 357 27 00, +48 666 081 111
faks : +48 12 422 80 65
Strona główna arrow Aktualności arrow Inne wydarzenia arrow Warsztaty z rozbioru i konfekcjonowania tuszy na rzecz gastronomii i przetwórstwa
Dzisiaj jest: piątek, 24 września 2021 20:02:28
Odwiedziło nas: 11736125 gości (dzisiaj: 1695, wczoraj: 1621)

BIP

BIP

Fundacja IZ PIB

Aktualności: Inne wydarzenia
Warsztaty z rozbioru i konfekcjonowania tuszy na rzecz gastronomii i przetwórstwa
27 sierpnia 2021

"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
"Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich
na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Warsztaty z rozbioru i konfekcjonowania tuszy na rzecz gastronomii i przetwórstwa: Efektywny rozbiór tuszki gęsiej, trybowanie i konfekcjonowanie na rzecz gastronomii i przetwórstwa

W dniu 18 sierpnia 2021 r. Instytut Zootechniki PIB zorganizował na terenie Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki PIB w Kołudzie Wielkiej, warsztaty z rozbioru i konfekcjonowania tuszy na rzecz gastronomii i przetwórstwa pt. Efektywny rozbiór tuszki gęsiej, trybowanie i konfekcjonowanie na rzecz gastronomii i przetwórstwa.

Warsztaty miały na celu dostosowanie rozbioru i konfekcjonowania elementów tuszy rodzimej rasy Gęsi białej kołudzkiej odpowiednio do wymagań gastronomii i oczekiwań konsumenta końcowego. Ma to duże znaczenie dla powtarzalności i jakości surowca i półproduktu, zmniejszenia czasochłonności ich dalszej obróbki i zwiększenia produktywności.

W wydarzeniu udział wzięli hodowcy/dostawcy rodzimego surowca w tym pracownicy ZD Kołuda Wielka, właściciele i personel podmiotów gastronomicznych i agroturystycznych ze szlaku „Nich Cię Zakole” jak i współpracujących ze szlakiem. Łącznie w warsztatach uczestniczyły 22 osoby, pochodzące z województwa kujawsko-pomorskiego i pomorskiego.

Warsztaty podzielone były na dwa panele:

  • Panel teoretyczny, podczas którego Pani dr inż. Halina Bielińska – Dyrektor Zakładu Doświadczalnego w Kołudzie Wielkiej przedstawiła prezentacje nt.:
    1. „Gęś z Kołudy bez obłudy” - ścieżka edukacyjno - kulinarna Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej - prezentacja możliwości produkcyjnych - dobrostan zwierząt, jako kluczowy warunek jakości.
    2. Gęś - charakterystyka jakościowa rasy - walory odżywcze żywności funkcjonalnej jako rzeczywisty atut marketingowy.
  • Panel praktyczny, w którym ekspert kulinarny Piotr Lenart zaprezentował uczestnikom
    1. Efektywny rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem,
    2. Konfekcjonowanie na rzecz handlu i gastronomii:
      • konfekcjonowanie elementów bez przypraw,
      • konfekcjonowanie elementów przyprawionych,
    3. Wykonanie pokazowe potraw z konfekcjonowanych elementów tuszki: smalec sadełkowy, okrasa gęsia, „kołudzkie krewetki”, gęś- burger, stek z piersi gęsiej, wątróbka, „gapiozupa z gęsich podróbek”.

Warsztaty zostały zroganizowane w ramach projektu realizowanego przez Instytut Zooetchniki – Państwowy Instytut Badawczy wraz z partnerami: Kujawko - Pomorską Organizacją Turystyczną i Biurem Turystycznym COPERNICANA Anna Gajewska, pn: „Co z zagrody to na stole” na hasło „Niech Cię Zakole” - kołudzka gęsina, z merynosa jagnięcina i złotnicka wieprzowina w lokalnej marce turystyczno – kulinarnej, współfinansowanego ze środków UE w ramach Schematu II Pomocy Technicznej Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich PROW 2014-2020.

Celem projektu jest wdrażenie do lokalnej gastronomii i agroturystyki szlaku kulinarnego "Niech Cię Zakole" produktów i potraw wytwarzanych wyłącznie z rodzimych ras hodowanych lokalnie.

 
 
© 2008-2021 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.