Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
Kontakt:
tel.: +48 12 357 27 00, +48 666 081 111
faks : +48 12 422 80 65
Strona główna arrow Aktualności arrow Inne wydarzenia arrow Warsztaty edukacyjno-wdrożeniowe "Efektywne i kreatywne wykorzystanie tuszki gęsi kołudzkiej® w potrawach, przetwórstwie garmażeryjnym i wędliniarskim z uwzględnieniem aspektów lokalnej tradycji kulinarnej – Ostromecko, 7-8 września 2021
Dzisiaj jest: piątek, 24 września 2021 19:37:05
Odwiedziło nas: 11736090 gości (dzisiaj: 1660, wczoraj: 1621)

BIP

BIP

Fundacja IZ PIB

Aktualności: Inne wydarzenia
Warsztaty edukacyjno-wdrożeniowe "Efektywne i kreatywne wykorzystanie tuszki gęsi kołudzkiej® w potrawach, przetwórstwie garmażeryjnym i wędliniarskim z uwzględnieniem aspektów lokalnej tradycji kulinarnej – Ostromecko, 7-8 września 2021
14 września 2021

"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
"Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich
na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Warsztaty edukacyjno-wdrożeniowe "Efektywne i kreatywne wykorzystanie tuszki gęsi kołudzkiej® w potrawach, przetwórstwie garmażeryjnym i wędliniarskim z uwzględnieniem aspektów lokalnej tradycji kulinarnej – Ostromecko, 7-8 września 2021

W dniach 7–8 września 2021 roku Instytut Zootechniki PIB zorganizował, w „Restauracji Ostromecka” w Ostromecku, warsztaty edukacyjno-wdrożeniowe pt. Efektywne i kreatywne wykorzystanie tuszki gęsi kołudzkiej® w potrawach, przetwórstwie garmażeryjnym i wędliniarskim z uwzględnieniem aspektów lokalnej tradycji kulinarnej.

Warsztaty miały na celu przekazanie wiedzy uczestnikom-restauratorom jak skutecznie wprowadzać do ich ofert potrawy i produkty wytwarzane z rodzimej gęsi białej kołudzkiej®, poprzez efektywne wykorzystanie tusz, przygotowanie do sprzedaży elementów i konfekcjonowanie półproduktu.

W wydarzeniu udział wzięli właściciele i personel podmiotów gastronomicznych i agroturystycznych ze szlaku „Nich Cię Zakole” jak i współpracujących ze szlakiem, a także, w części testowej warsztatów – lansjerzy kulinarni.

Łącznie, w warsztatach uczestniczyły 32 osoby, pochodzące z województwa kujawsko-pomorskiego i pomorskiego.


Warsztaty podzielono na dwa panele:

Dzień pierwszy

Panel teoretyczny – dr inż. Halina Bielińska Dyrektor Zakładu Doświadczalnego w Kołudzie Wielkiej

  • Wykład – Rodzime rasy gęsie – charakterystyka, walory i atuty w świetle wyników badań naukowych.
  • Pokaz rozbioru na elementy z komentarzem dot. walorów kulinarnych i ich zwyczajowego – tradycyjnego wykorzystania w lokalnym przetwórstwie – Tuszka gęsi białej kołudzkiej®.

Panel praktyczny – Piotr Lenart ekspert kulinarny

  • Wykonanie trzech wybranych tradycyjnych potraw z gęsiny, w tym umieszczonych na Liście Produktu Tradycyjnego Ministerstwa Rolnictwa, uznawanych za regionalne.
  • Wykonanie trzech wyrobów garmażeryjnych z gęsiny na podstawie zeszytu kulinarnego.
  • Konfekcjonowanie potraw/wyrobów na wynos.
  • Prezentacja i testowanie z ewaluacją potraw i produktów przez uczestników i testerów – kolacja z testowanych produktów.

Dzień drugi

Panel teoretyczny prezentacja eksperta kulinarnego

  • Menu z gęsiny w  restauracjach biorących udział w warsztatach  – kompozycja oferty dla grup wycieczkowych – Od przekąski do pieczonej gąski.

Panel praktyczny

  • Wykonanie potraw z tuszki gęsiej, dowolnie wybranych przez zespoły, od przekąski porzez zupę, aż po danie główne.
  • Wykonanie trzech wyrobów wędliniarskich z gęsiny.
  • Konfekcjonowanie potraw i wyrobów wędliniarskich na wynos.
  • Prezentacja i testowanie z ewaluacją  produktów i potraw przed oznaczeniem jako produktu markowego z rodzimej rasy gęsi – Gęś w Trzech Aktach z Antraktem.

Warsztaty zostały zorganizowane w ramach projektu realizowanego przez Instytut Zooetchniki – Państwowy Instytut Badawczy wraz z partnerami, Kujawsko-Pomorską Organizacją Turystyczną i Biurem Turystycznym COPERNICANA Anna Gajewska, pn: „Co z zagrody to na stole” na hasło „Niech Cię Zakole” – kołudzka gęsina, z merynosa jagnięcina i złotnicka wieprzowina w lokalnej marce turystyczno-kulinarnej”, współfinansowanego ze środków UE w ramach Schematu II Pomocy Technicznej Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich PROW 2014-2020.

Celem projektu jest  wdrażenie do lokalnej gastronomii i agroturystyki szlaku kulinarnego "Niech Cię Zakole" produktów i potraw wytwarzanych wyłącznie z rodzimych ras hodowanych lokalnie.

 
 
© 2008-2021 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.