Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Strona główna arrow Broszury upowszechnieniowe i Instrukcje wdrożeniowe
Dzisiaj jest: czwartek, 27 lipca 2017 0:46:25
Odwiedziło nas: 8182224 gości (dzisiaj: 93, wczoraj: 2064)
Broszury upowszechnieniowe i Instrukcje wdrożeniowe

Spis broszur i instrukcji wydanych (lub w druku) w 2016 roku

Broszury:

  1. Jolanta Calik, Sylwester Świątkiewicz, Krzysztof Łoza, "Zasady produkcji kapłonów z wykorzystaniem rodzimych ras kur". (b-1/2016). Wyd. IZ PIB, ISBN 978-83-7607-203-6, ss. 24.
  2. Ewa Gornowicz, Lidia Lewko, "Gęsi - mięso. Produkcja - spożycie - tradycja". (b-2/2016). Wyd. IZ PIB, ISBN 978-83-7607-207-4, ss. 36.

Broszury upowszechnieniowe i instrukcje wdrożeniowe wydane w 2014 roku

Broszury:

  1. Dorota Kowalska, Agnieszka Chełmińska: Wpływ dodatku suszonego wywaru kukurydzianego w dawkach żywieniowych na wyniki produkcyjne i jakość mięsa królików (b-1/14), ISBN: 978-83-7607-225-8, 32 ss.
  2. Ewa Gornowicz: Ekologiczny chów drobiu wodnego (b-2/14), ISBN:978-83-7607-241-8, 40 ss.
  3. Barbara Gajda, Izabela Mandryk, Katarzyna Poniedziałek-Kempny, Iwona Rajska: Dojrzewanie in vitro oocytów świni (b-3/14), ISBN: 978-83-7607-260-2, 28 ss.

Instrukcje:

  1. Maciej Ligaszewski, Przemysław Pol, Andrzej Łysak: Zastosowanie preparatów ziołowo-mineralnych w intensywnym chowie fermowym jadalnego ślimaka małego szarego (Helix aspersa aspersa) (i-1/14), ISBN: 978-83-7607-237-1, 28 ss.
  2. Barbara Gajda, Barabara Szczęśniak-Fabiańczyk, Florian Ryszka, Joanna Abramczyk, Zdzisław Smorąg: Zastosowanie preparatu "biolactin-roztwór" w odchowie prosiąt (i-2/14), ISBN; 978-83-7607-233-3, 12 ss.
  3. Monika Trzcińska, Magdalena Bryła, Barbara Gajda: Domaciczna inseminacja loszek przy użyciu kriokonserwowanego nasienia knura (i-3/14), ISBN: 978-83-7607-249-4, 12 ss.
  4. Maciej Ligaszewski, Przemysław Pol, Iwona Radkowska, Andrzej Łysak: Technika skuteczności zastosowania różnych form ochrony czynnej naturalnych populacji winniczka (Helix po-matia L.) z wykorzystaniem hodowlanego wylęgu tego gatunku (i-4/14), ISBN: 978-83-7607-265-4, 54 ss.
  5. Witold Szczurek: Zastosowanie współczynników strawności aminokwasów ziarna zbóż u kurcząt brojlerów w różnym wieku (i-5/14), ISBN: 978-83-7607-253-1, 20 ss.

Broszury upowszechnieniowe i instrukcje wdrożeniowe wydane w 2013 roku

Broszury:

  1. Sylwester Świątkiewicz, Anna Arczewska-Włosek: Zastosowanie wybranych dodatków paszowych w celu poprawy wskaźników produkcyjnych kur nieśnych żywionych mieszanką paszową z dużym udziałem DDGS (b-1/13), ISBN: 978-83-7607-284-5, 20 ss.
  2. Lidia Lewko: Konsumpcyjne jaja kurze - wyróżniki kształtujące jakość (b-2/13), ISBN: 978-83-7607-292-0, 20 ss.

Instrukcje:

  1. Paweł Bielański, Dorota Kowalska, Andrzej Zoń, Izabela Grzegorzek: Dodatki Bell Premium i Farm Nor w żywieniu młodych norek (i-1/13) ISBN: 978-83-7607-158-9, 32 ss.
  2. Ewa Gornowicz, Sebastian Nowaczewski: Rodzime gęsi odmian południowych - w chowie przydomowym (i-2/13), ISBN: 978-83-7607-186-2, 24 ss.
  3. Ewa Gornowicz, Karol Węglarzy, Sebastian Nowaczewski: Rodzime gęsi odmian południowych - w chowie ekologicznym (i-3/13), 978-83-7607-236-4, 44 ss.
  4. Małgorzata Świątkiewicz, Anna Olszewska: Zastosowanie enzymów paszowych w mieszankach z udziałem DDGS z kukurydzy w żywieniu prosiąt i tuczników (i-4/13), ISBN: 978-83-7607-272-2, 20 ss.
  5. Józefa Krawczyk, Sylwester Świątkiewicz: Optymalna technologia chowu kur ras zachowawczych w warunkach zrównoważonego rozwoju rolnictwa (i-5/13), ISBN: 978-83-7607-276-0, 16 ss.
  6. Monika Trzcińska, Magdalena Bryła, Piotr Gogol, Mirosław Cegła: Kriokonserwacja nasienia knura (i-6/13), ISBN: 978-83-7607-296-8, 12 ss.

Broszury upowszechnieniowe i instrukcje wdrożeniowe wydane w 2012 roku

Broszury:

  1. Juliusz Książkiewicz: Rodzime stada zachowawcze kacze w aspekcie przydatności konsumpcyjnej w kuchniach regionalnych (b-1/12), ISBN: 978-83-7607-153-4, 44 ss.

Instrukcje:

  1. Dorota Kowalska, Paweł Bielański, Izabela Grzegorzek: Naturalne alternatywy dla kokcydio-statyków (i-1/12), ISBN: 978-83-7607-181-7, 20 ss.
  2. Józefa Krawczyk, Sylwester Świątkiewicz: Efektywność wykorzystania suszonych wywarów z kukurydzy (DDGS) w żywieniu kur nieśnych ras zachowawczych (i-2/12), ISBN: 978-83-7607-102-2, 20 ss.
  3. Krzysztof Bilik, Barbara Niwińska, Jerzy Fijał: Odchów cieląt ras mlecznych według zasad ekologicznych (i-3/12), ISBN: 978-83-7607-142-8, 16 ss.
  4. Barbara Niwińska, Krzysztof Bilik, Jerzy Fijał: Zastosowanie preparatu mlekozastępczego o podwyższonej zawartości białka w wychowie cieliczek ras mlecznych (i-4/12), ISBN:978-83-7607-146-6, 16 ss.
  5. Krzysztof Bilik, Barbara Niwińska, Jerzy Fijał: Zastosowanie kiszonki z całych roślin zbożo-wych (GPS) w dawkach TMR dla krów mlecznych (i-5/12), ISBN: 978-83-7607-138-1, 16 ss.
  6. Józefa Krawczyk, Sylwester Świątkiewicz, Piotr Moskała: Optymalizacja żywienia kur ze stad objętych programem ochrony (i-6/12), ISBN: 978-83-7607-150-3, 16 ss.

Broszury upowszechnieniowe i instrukcje wdrożeniowe wydane w 2011 roku

Broszury:

  1. Małgorzata Świątkiewicz: Zastosowanie suszonego zbożowego wywaru gorzelnianego (DDGS)z kukurydzy w tuczu świń (b-1/11), ISBN: 978-83-7607-109-1, 20 ss.
  2. Małgorzata Świątkiewicz: Żywienie loch i prosiąt mieszankami paszowymi z udziałem suszonego zbożowego wywaru gorzelnianego (DDGS) z kukurydzy (b-2/11), ISBN: 978-83-7607-113-8, 20 ss.
  3. Jerzy Koreleski, Sylwester Świątkiewicz, Anna Arczewska-Włosek: Znaczenie optymalnego poziom elektrolitów w paszy dla kurcząt brojlerów (b-3/11), ISBN: 978-83-7607-117-6, 16 ss.
  4. Ewa Gornowicz, Karol Węglarzy, Małgorzata Bereza: Wymogi rolnictwa ekologicznego a chów kur nieśnych (b-4/11), ISBN: 978-83-7607-125-1, 20 ss.
  5. Ewa Gornowicz, Karol Węglarzy, Małgorzata Bereza: Mięso drobiowe pozyskane metodami ekologicznymi - zalecenia odchowu kurcząt (b-5/11), ISBN: 978-83-7607-133-6, 22 ss.
  6. Dorota Kowalska, Paweł Bielański: Wpływ dodatku makuchu rzepakowego w dawkach żywieniowych dla królików na jakość mięsa (b-6/11), ISBN: 978-83-7607-137-4, 28 ss.
  7. Marek Pieszka, Andrzej Janik, Dorota Bederska-Łojewska: Poprawa wskaźników odchowu prosiąt ssących poprzez dodatki paszowe u loch w okresie okołoporodowym (b-7/11), ISBN: 978-83-7607-149-7, 20 ss.

Instrukcje:

  1. Robert Gąsior, Marta Szczypuła: Walidacja metody oznaczania zawartości jodu w mleku metodą katalityczno-kolorymetryczną po mineralizacji w nadsiarczanie amonu (i-1/11), ISBN: 978-83-7607-101-5, 12 ss.
  2. A. Jarzynowska, T. Pakulski: Warzenie dojrzewającego sera półtwardego z mleka owczo-krowiego w warunkach przyfermowych (i-2/11), ISBN: 978-83-7607-184-8, 20 ss.
  3. Robert Gąsior: Walidacja metody oznaczania zawartości jodu w moczu metodą katalityczno-kolorymetryczną po mineralizacji w nadsiarczanie amonu (i-3/11), ISBN: 978-83-7607-105-3, 12 ss.
  4. Dorota Kowalska, Paweł Bielański: Wykorzystanie makuchu rzepakowego w żywieniu królików (i-4/11), ISBN: 978-83-7607-121-3, 18 ss.
  5. Maciej Ligaszewski, Karol Węglarzy, Małgorzata Bereza, Julia Stekla: Zastosowanie granulatu Polikarp w celu poprawy wartości dietetycznej mięsa karpia towarowego (Cyprinus carpio L.) w ostatnim, trzecim roku cyklu produkcyjnego (i-5/11), ISBN: 978-83-7607-129-9, 20 ss.
  6. Małgorzata Piórkowska, Andrzej Zoń: Wpływ obsady i dodatkowego wyposażenia klatek na stopień uszkodzeń okrywy włosowej u norek (i-6/11), ISBN: 978-83-7607-145-9, 24 ss.
  7. Jolanta Paschma, Andrzej Kaczor, Paweł Paraponiak: Możliwość poprawy środowiska hodowlanego świń w warunkach zastosowania w paszy dodatku ziół (i-7/11), ISBN: 978-83-7607-173-2, 12 ss.

Broszury upowszechnieniowe i instrukcje wdrożeniowe wydane w 2010 roku

Broszury:

  1. D. Kowalska, P. Bielański: Nutrie. Program ochrony zasobów genetycznych szansą dla hodowców (b-1/10), ISBN 978-83-7607-075-9; 54 ss.
  2. J. Badowski: Przydomowy chów gęsi (b-2/10), ISBN 978-83-7607-116-9; 16 ss.

Instrukcje:

  1. J. Badowski: Zastosowanie probiotyków w technologii lęgu gęsi (i-1/10), ISBN 978-83-7607-116-9-120-6; 16 ss.

Broszury upowszechnieniowe i instrukcje wdrożeniowe wydane w 2009 roku

Broszury:

  1. A. Gut, A. Kawęcka, W. Kieć, R. Niżnikowski, J. Sikora: Hodowla merynosa polskiego w starym typie (b-1/09), ISBN 978-83-7607-076-6; 40 ss.
  2. J. Książkiewicz: Charakterystyka i odchów gęsi ze stad zachowawczych (b-2/09), ISBN 978-83-7607-085-8; 17 ss.
  3. F. Brzóska, B. Śliwiński: Uprawa sorga i wykorzystanie kiszonek w żywieniu krów (b-3/09), ISBN 978-83-7607-089-6; 36 ss.
  4. Z. Choroszy, B. Choroszy: Chów i hodowla bydła mięsnego w gospodarstwie rolnym (b-4/09), ISBN 978-83-7607093-3; 44 ss.
  5. P. Wójcik: Wybrane aspekty hodowli bydła mlecznego (b-5/09), ISBN 978-83-7607-097-1; 48 ss.
  6. M. Ligaszewski: Podstawy biologii i technologii hodowlanej ślimaków jadalnych w warunkach krajowych (b-6/09), ISBN 978-83-7607-006-3; 64 ss.
  7. B. Gajda: Hodowla in vitro zarodków ssaków (b-7/09), ISBN 978-83-7607-010-0; 24 ss.
  8. J. Badowski: Dokumentacja hodowlana i rejestr stad rodzicielskich gęsi białej kołudzkiej - (b-8/09), ISBN 978-83-7607-014-8; 16 ss.
  9. D. Kowalska, P. Bielański, P.M. Mikosz: Mięso królicze w diecie człowieka (b-9/09), ISBN 978-83-7607-018-6; 80 ss.
  10. E. Słota (red.): Praktyczne wykorzystanie badań z zakresu genetyki molekularnej i cytogenetyki zwierząt hodowlanych (b-10), ISBN 978-83-7607034-6; 36 ss.
  11. J. Knapik, J. Krupiński, W. Kieć: Wykorzystanie wybranych pomiarów przyżyciowych i poubojowych do oceny umięśnienia i otłuszczenia owiec, jagniąt i ich tusz (b-11/09), ISBN 978-83-7607038-4; 16 ss.

Broszury upowszechnieniowe i instrukcje wdrożeniowe wydane w 2008 roku

Instrukcje:

  1. R. Gąsior, K. Wojtycza, E. Siermontowska-Kryszczak, M. Szczypuła: Walidacja metod oznaczania składników mineralnych. Ca, Mg, Na, K w paszach (i-1/08), ISBN: 83-60127-87-5 (wpł. 2007), 18 ss.
  2. R. Gąsior, K. Wojtycza: Walidacja metod oznaczania składników mineralnych. Cu, Mn, Fe, Zn w paszach (i-2/08), ISBN: 83-60127-97-0 (wpł. 2007), 16 ss.
  3. R. Gąsior, K. Wojtycza: Walidacja metod oznaczania składników mineralnych. Ca, Mg, Na, K w mięsie, podrobach i ich przetworach (i-3/08), ISBN: 83-60127-98-0 (wpł. 2007), 16 ss.
  4. R. Gąsior, K. Wojtycza: Walidacja metod oznaczania składników mineralnych. Fosfor w paszach, mięsie, kościach, kale, kałomoczach (i-4/08), ISBN: 83-60127-04-2 (wpł. 2007), 16 ss.
  5. B. Gajda: Kriokonserwacja komórek somatycznych (i-5/08), ISBN: 83-60127-64-6 (wpł. 5.02.2008), 16 ss.
  6. B. Gajda, J. Wieczorek: Transplantacja chirurgiczna zarodków świni (i-6/08), ISBN: 978-83-7607-032-2 (wpł. 2008),
  7. M. Różycki, G. Żak, M. Tyra: Ocena zbiorczej wartości hodowlanej świń (i-7/08), ISBN: 978-83-7607-028-5 (wpł. XI 2008), 12 ss.
  8. J. Badowski: Zasiedlanie wychowalni gąsiętami w wieku 48 godzin po wylęgu jako czynnik zwiększający masę ciała tuczonych gęsi (i-8/08), ISBN: 978-83-7607-001-8, 16 ss.
  9. R. Muchacka, E. Herbut: Zasiedlanie pomieszczeń pisklętami (i-9/08), 978-83-7607-005-6, 8 ss.

Broszury:

  1. M. Świątkiewicz: Zastosowanie kiszonki z wilgotnego ziarna kukurydzy w tuczu świń (b-1/08), ISBN: 83-60127-49-2 (wpł. 15.10.2007), 24 ss.
  2. J. Koreleski, S. Świątkiewicz: Wzbogacanie białego mięsa kurcząt w nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E oraz przeciwdziałanie procesom utleniania (b-2/08), ISBN: 83-60127-54-9 (wpł. 14.12.2007), 40 ss.
  3. M. Ligaszewski, A. Łysak, Z. Mach-Paluszkiewicz: Hodowla i chów fermowy ślimaka winniczka (Helix pomatia L.) - chów czysty i polikultura ze ślimakiem szarym (Helix aspersa L.) (b-3/08), ISBN: 83-60127-59-X, projekt celowy nr 6 PO6 2003 C/06249 i temat statutowy IZ-PIB nr 4132.1 (wpł. 20.02.2008)
  4. W. Kareta, M. Cegła: Metody zwiększania wydajności rozrodczej tryków i maciorek (b-4/07), ISBN: 83-60127-22-0, temat nr 3501.1. (wpł. 2008)
  5. A. Janik, M. Pieszka: Znaczenie probiotyków, prebiotyków, zakwaszaczy i ziół w żywieniu prosiąt (b-5/08), ISBN: 83-60127-69-7 (wpł. 2008), 20 ss.
  6. J. Badowski: Gęś Biała Kołudzka - odchów gąsiąt (b-6/08), ISBN: 978-83-7607-024-7 (wpł. 2008), 28 ss.
  7. S. Świątkiewicz: Zastosowanie organicznych form mikroelementów żywieniu drobiu (b-7/08), ISBN: 978-83-7607-036-0 (wpł. 2008), 24 ss.
  8. S. Świątkiewicz, J. Koreleski: Wykorzystanie wytłoków rzepakowych i gliceryny pochodzących z produkcji biodiesla jako składników mieszanek paszowych dla drobiu (b-8/08), ISBN: 978-83-7607-040-7 (wpł. 2008), 19 ss.
  9. M. Ligaszewski: Opracowanie metody oceny jakości produkcji ślimaków jadalnych z gatunku Helix aspersa z różnych warunków hodowlanych i środowiskowych na podstawie analizy cech jakościowych i ilościowych ich muszli (b-9/08), ISBN: 978-83-7607-021-6,
  10. W. Szczurek: Wykorzystanie współczynników rzeczywistej strawności jelitowej aminokwasów w bilansowaniu mieszanek paszowych dla kurcząt brojlerów (b-10/08), ISBN: 978-83-7607-037-7,
  11. K. Korman: Produkcyjność owiec w zależności od terminu ich krycia w okresie jesienno-zimowym (b-11/08), ISBN: 978-83-7607-049-0,

Broszury upowszechnieniowe i instrukcje wdrożeniowe wydane w 2007 roku

Broszury:

  1. W. Szczurek: Żywienie kurcząt rzeźnych paszami bilansowanymi według zawartości strawnych aminokwasów (b-1/07), ISBN: 83-60127-12-3, temat nr 2219.1
  2. P. Paraponiak, J. Paschma: Przydatność przetwórcza i kulinarna mięsa jagniąt mieszańców z 50 i 25 % udziałem rasy polska owca górska (b-2/07), ISBN: 83-60127-24-7
  3. T. Barowicz, M. Pieszka: Zastosowanie sprzężonego kwasu linolowego w dawkach pokarmowych dla tuczników (b-3/07), ISBN: 83-60127-27-1, temat nr 2217.1
  4. K. Bilik, J. Strzetelski: Żywienie jałówek przeznaczonych do remontu stada krów mlecznych (b-4/07), ISBN: 83-88253-47-6, temat nr 5 PO6E 04419
  5. S. Świątkiewicz, J. Koreleski: Wykorzystanie w żywieniu drobiu wywarów zbożowych z produkcji etanolu paliwowego (b-5/07), ISBN: 83-60127-92-1, temat nr 2225.1
  6. J. Paschma, P. Paraponiak: Pasze objętościowe w dawkach pokarmowych dla loch ciężarnych (b-6/07), ISBN: 83-60127-09-3, temat nr 4110.1
  7. J. Paschma: Zioła w paszy loch ciężarnych i karmiących (b-7/07), ISBN: 83-60127-14-X, temat nr 4219.1
  8. P. Paraponiak: Poprawa cech produkcyjnych polskiej owcy górskiej na drodze krzyżowania międzyrasowego (b-8/07),ISBN: 83-60127-19-0

Broszury upowszechnieniowe i instrukcje wdrożeniowe wydane w 2006 roku

Broszury:

  1. L. Kątska-Książkiewicz: Pozaustrojowe uzyskiwanie zarodków kóz (b-1/06), ISBN: 83-60127-76-X, temat nr 3301.1
  2. P. Paraponiak: Ekologiczny chów owiec (b-2/06), ISBN: 83-60127-03-4
  3. S. Wawrzyńczak, K. Węglarzy, A. Kaczor, J. Kaszewski: Technologia utrzymania, żywienia i kompletowania grup krów dojnych utrzymywanych w oborach wolno-stanowiskowych z boksami ścielonymi słomą (b-3/06), ISBN: 83-60127-17-4, projekt celowy nr 6 PO6 2003 C/06281
  4. E. Sosnówka-Czajka: Ekologiczny chów drobiu (b-4/06), ISBN: 83-60127-08-5
  5. J. Walczak, A. Szewczyk: Ekologiczny chów świń (b-5/06), ISBN: 83-60127-13-1
  6. K. Bilik: Ekologiczne żywienie bydła (b-6/06), ISBN: 83-60127-18-2
  7. J. Walczak, W. Krawczyk, T. Pająk: Środowiskowe i nawozowe aspekty ekologicznego chowu zwierząt (b-7/06),ISBN: 83-60127-28-X
  8. S. Świątkiewicz, J. Koreleski: Ekologiczne żywienie drobiu (b-8/06), ISBN: 83-60127-23-9
  9. J. Paschma: Żywienie świń utrzymywanych w warunkach produkcji ekologicznej (b-9/06), ISBN: 83-60127-33-6
  10. A. Kaczor: Ekologiczny chów bydła (b-10/06), ISBN: 83-60127-38-7

Broszury upowszechnieniowe i instrukcje wdrożeniowe wydane w 2005 roku

Broszury:

  1. P. Bielański: Chów królików - alternatywa dla małych gospodarstw (b-1/05), ISBN: 83-60127-65-4, tematy nr 1217.1, 5214.1
  2. J. Koreleski, S. Świątkiewicz, B. Kamińska, M. Adamczyk: Żywienie piskląt w okresie po wylęgu a wskaźniki produkcyjne w odchowie brojlerów (b-2/05), ISBN: 83-60127-86-7, tematy nr 24235.1, 2223.1, 2218.1
  3. S. Świątkiewicz, J. Koreleski: Żywienie kur nieśnych a jakość skorup jaj i kośćca (b-3/05), ISBN: 83-60127-96-4, tematy nr 2231.5 i 2230.1
  4. D. Kowalska, L. Gacek: Poprawa dobrostanu samic królików utrzymywanych w warunkach produkcyjnych (b-4/05), ISBN: 83-60127-02-6, temat nr 4109.1
  5. M. Piórkowska, A. Zoń, P. Bielański: Poprawa jakości okrywy włosowej u lisów polarnych i jenotów (b-5/05), ISBN: 83-60127-07-7, temat nr 5106.1

Broszury upowszechnieniowe i instrukcje wdrożeniowe wydane w 2004 roku

Broszury:

  1. K. Maciaszek, J. Strzetelski: Bilansowanie dawek pokarmowych dla opasanych buhajków według energii metabolicznej lub energii netto (b-1/04), ISBN: 83-88253-42-5, temat nr 23116.1
  2. A. Janik: Mikrosatelity DNA narzędziem kontroli pochodzenia bydła (b-2/04), ISBN: 83-88253-52-2, temat nr 3108.1
  3. B. Gajda, Z. Smorąg: Kriokonserwacja oocytów i zarodków ssaków (b-3/04), ISBN: 83-88253-57-3, temat nr 3301.1
  4. E. Gornowicz: Stosowanie dodatków fitogennych do mieszanek paszowych dla kurcząt brojlerów, a jakość uzyskanego surowca (b-4/04), ISBN: 83-88253-62-X, temat nr 2408.2
  5. J. Sikora, W. Kareta: Kozy w Polsce - stan obecny, chów i hodowla (b-5/04), ISBN: 83-88253-67-0, temat nr 3504.1 (13118.1)
  6. K. Korman: Zasady oszczędnego żywienia owiec w okresie wychowu (b-6/04), ISBN: 83-60127-91-3, temat nr 2305.2
  7. M. Cegła, W. Kareta, P. Gogol: Zastosowanie usprawnień sprzętu w terenowym zamrażaniu nasienia tryków (b-7/04), ISBN: 83-88253-87-5, temat nr 3501.1
  8. J. Badowski: Lęgi piskląt gęsich (b-9/04), ISBN: 83-88253-32-8, tematy nr 44211.2, 44221.2, 1207.2

Instrukcje:

  1. J. Zając, J. Nogaj: Wykorzystanie samców ras dużych w krzyżowaniu towarowym królików (i-1/04), ISBN: 83-60127-00-X, temat nr 1409.1
  2. W. Kieć, A. Korniewicz, B. Paleczek, H. Czarnik-Matusewicz: Dojrzałość rzeźna oraz jakość mięsa jagniąt mieszańców po matkach merynosa polskiego z trykami romanowskimi i Berichonne (i-2/04), ISBN: 83-60127-05-0, temat nr 13309.1
    3.
  3. W. Kareta, M. Cegła, W. Kmak, S. Drabik, J. Pietraszek: Produkcja jagniąt rzeźnych na eksport z wykorzystaniem metod biotechnicznych (i-3/04), ISBN: 83-88253-97-2, temat nr 3501.1
  4. J. Sikora: Właściwości dietetyczne mięsa koziego w zależności od rasy i wieku koźląt (i-4/04), ISBN: 83-60127-10-7, temat nr 4409.1

Broszury upowszechnieniowe i instrukcje wdrożeniowe wydane w 2003 roku

Broszury:

  1. Z. Choroszy, B. Choroszy: Odchów cieląt w stadach bydła mięsnego w zależności od sezonu wycielenia (b-1/03), ISBN: 83-88253-89-1
  2. K. Połtowicz, S. Wężyk: Jak poprawić jakość jaj spożywczych poprzez zastosowanie w żywieniu kur nieśnych dodatku ziół lub śruty lnianej (b-2/03), ISBN: 83-88253-79-4
  3. L.A. Gacek: Przydomowa hodowla królików (b-3/03), ISBN: 83-88253-94-8
  4. J. Zając: Wyniki oceny wartości użytkowej królików (b-4/03), ISBN: 83-88253-08-5
  5. L. Kątska-Książkiewicz: Pozaustrojowe uzyskiwanie zarodków bydła (b-5/03), ISBN: 83-88253-23-9, temat nr 3302.1
  6. L. Mroczko, M. Różycki: Zagrożenie spadku produkcyjności świń na skutek depresji inbredowej (b-6/03), ISBN: 83-88253-28-X
  7. K. Węglarzy, A. Łysak: Stawowe systemy wychowu i żywienia karpia w świetle aktualnych wymogów rynku producenta i konsumenta (b-7/03), ISBN: 83-88253-43-3
  8. A. Jurkiewicz, J. Strzetelski: Wpływ koncentracji energii i białka w dawce pokarmowej dla jałówek w okresie okołoporodowym na ich poźniejszą produkcyjność i skład mleka (b-8/03), ISBN: 83-88253-43-4, temat nr 2302.1
  9. J. Kraszewski, M. Wawrzyński: Mieszanki ziołowe w wychowie cieląt (b-9/03), ISBN: 83-88253-78-6
  10. J. Paschma: Żywienie tuczników - na sucho czy na mokro, paszą sypką czy granulowaną (b-10/03), ISBN: 83-88253-83-2, temat nr 2403.1
  11. K. Cywa-Benko, S. Wężyk, K. Połtowicz: Produkcja jaj i mięsa drobiowego w oparciu o rodzime rasy kur (b-11/03), ISBN: 83-88253-98-0

Instrukcje:

  1. J. Sikora, K. Węglarzy, I. Skrzyżala: Wykorzystanie kozłów rasy alpejskiej do doskonalenia kóz użytkowych (i-1/03), ISBN: 83-88253-99-9
  2. J. Zając, P. Bielański, J. Nogaj: Ocena użytkowości rozpłodowej, tucznej i rzeżnej królików (i-2/03), ISBN: 83-88253-03-4

Broszury upowszechnieniowe i instrukcje wdrożeniowe wydane w 2002 roku

Broszury:

  1. J. Koreleski, S. Świątkiewicz: Żywienie kurcząt rzeźnych we wczesnym okresie po wylęgu (b-1/02), ISBN: 83-88253-31-X
  2. J. Książkiewicz: Wykorzystanie bioróżnorodności kaczek do ekologicznego odchowu gospodarskiego (b-2/02), ISBN: 83-88253-36-0
  3. A. Mazanowski: Rody zarodowe kaczek mięsnych i ich mieszańce (b-3/02),ISBN: 83-88253-39-5
  4. A. Mazanowski: Stada rezerwowe i zachowawcze gęsi (b-4/02), ISBN: 83-88253-44-1
  5. A. Łysak, M. Ligaszewski, J. Kiepurski: Wykorzystanie gnojowicy bydlęcej zmineralizowanej za pomocą biopreparatu BIO-SOL do nawożenia towarowych stawów karpiowych (b-5/02), ISBN: 83-88253-14-X
  6. T. Pakulski, M. Osikowski, K. Korman: Ramowa technologia pozyskiwania i przerobu mleka owczego w przyfermowej przetwórni w rejonach nizinnych (b-6/02), ISBN: 83-88253-29-8
  7. J. Zając: Wyniki oceny wartości użytkowej królików (b-7/02), ISBN: 83-88253-49-2
  8. J. Paschma: Mieszanki ziołowe w tuczu świń (b-8/02), ISBN: 83-88253-59-X

Instrukcje:

  1. P. Bielański, D. Kowalska, J. Zając: Wybór optymalnej rasy, systemu żywienia i utrzymania dla uzyskania tusz królików o wysokich parametrach jakościowych (i-1/02), ISBN: 83-88253-19-0
  2. P. Bielański, A. Zoń, M. Piórkowska, J. Zając: Wpływ dodatkowego wyposażenia i obsady zwierząt w klatkach na wzrost i rozwój młodych jenotów oraz jakość pozyskiwanych skór (i-2/02), ISBN: 83-88253-24-7
  3. M. Ligaszewski, Z. Mach-Paluszkiewicz, A. Łysak: Zasady hodowli fermowej ślimaków jadalnych (i-3/02), ISBN: 83-88253-34-4
  4. J. Paschma: Zastosowanie dodatku mieszanki ziołowej w tuczu świń (i-4/02), ISBN: 83-88253-64-6
  5. E. Matuszewska, J. Walczak: Dwuetapowy system utrzymania loch z prosiętami (i-5/02), ISBN: 83-88253-74-3
 
 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.