Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Strona główna arrow Aktualności arrow Konferencje i szkolenia arrow Konferencja naukowa pt. "Fenomen polskiej gęsi" - sprawozdanie
Dzisiaj jest: piątek, 17 listopada 2017 20:36:22
Odwiedziło nas: 8430189 gości (dzisiaj: 1565, wczoraj: 1569)
Aktualności: Konferencje i szkolenia
Konferencja naukowa pt. "Fenomen polskiej gęsi" - sprawozdanie
08 grudnia 2009

Sprawozdanie

z realizacji przeprowadzonych działań związanych z przygotowaniem i organizacją konferencji naukowej pt. "Fenomen polskiej gęsi", która odbyła się w dniu 9.XI.2009 r. w Instytucie Zootechniki – Państwowym Instytucie Badawczym Zakładzie Doświadczalnym Kołuda Wielka.

W dniu 9 listopada 2009 r. w Instytucie Zootechniki-Państwowym Instytucie Badawczym Zakładzie Doświadczalnym Kołuda Wielka odbyła się konferencja naukowa pt. „Fenomen polskiej Gęsi”. Organizatorami forum byli: Instytut Zootechniki-PIB Kraków, Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka oraz Slow Food Polska. Patronat nad konferencją objął Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Pan Piotr Całbecki. Celem konferencji było przywrócenie ginącej tradycji spożywania gęsiny w okresie św. Marcina i promocja gęsi Białej Kołudzkiej® synonimu najlepszej „szkoły” hodowlanej w Europie i na świecie. Uczestnikami konferencji byli naukowcy z uczelni rolniczych, członkowie Slow Food-Polska, hodowcy, producenci gęsi owsianych, pracownicy ODR, lekarze weterynarii oraz restauratorzy z terenu całej Polski. Otwarcia konferencji dokonał Marszałek Woj. Kuj.-Pom., który wskazał na zasadność a wręcz konieczność propagowania spożycia przez Polaków zdrowego mięsa i tłuszczu gęsiego w okresie od św. Marcina i Święta Niepodległości do Bożego Narodzenia włącznie.

Pan Marszałek podkreślił rolę i zadania Instytutu Zootechniki-PIB, szczególnie Zakładu Doświadczalnego w Kołudzie Wielkiej, jako stolicy polskich gęsi.

Pan Leszek Kawski Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa wyraził wolę i aprobatę dla podjęcia akcji promocyjnej z ubolewaniem stwierdzając, że KRD nie włączyła się tym razem czynnie w całe przedsięwzięcie.

Dyrektor IZ Prof. dr hab. Jędrzej Krupiński zaakcentował rangę wydarzeń i działań, wręczając ufundowane, przez IZ Statuetki „Lider Promocji Polskiej Gęsi 2009” następującym osobom: Piotrowi Całbeckiemu, Eugeniuszowi Kłopotkowi, Jackowi Szklarkowi, Halinie Bielińskiej i Ryszardowi Jagodzińskiemu (dla ZD Kołuda Wielka).

Fenomen gęsi Białej Kołudzkiej® przedstawiła w swojej prezentacji dr inż. Halina Bielińska, która omówiła gospodarczą rolę gęsi Białej Kołudzkiej®, historię hodowli w Instytucie (od 1962 roku do współczesności) oraz unikat i niezwykłość, jaką jest gęś owsiana. Dr H. Bielińska przedstawiła dietetyczne i prozdrowotne wartości mięsa oraz tłuszczu tych ptaków. W porównaniu do innych gatunków mięsa w gęsinie jest bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka i witamin, które w rezultacie uczestniczą w redukcji „złego” cholesterolu oraz w profilaktyce schorzeń naczyniowo-sercowych. Znawcy i smakosze gęsiny zwracają uwagę na poprawę samopoczucia i afrodyzjakalny charakter szczególnie tłuszczu. W prezentacji nie pominięto również wartości pierza i puchu od gęsi Białych Kolbudzkich®, który z uwagi na niespotykaną najwyższą na świecie sprężystość jest używany , jako wypełniacz do alpinistycznej odzieży, wspaniałych kołder i poduszek szytych głównie dla Japończyków. W podsumowaniu dr H. Bielińska stwierdziła, że gęś Biała Kołudzka – gęś owsiana zasługuje w pełni na miano „fenomenu” i wreszcie nastąpi przełamanie „koła niemocy i gęsiego absurdu” – cytując słowa dr Jacka Szklarka. Podczas żywej dyskusji zastanawiano się, – dlaczego w Polsce nie jadamy gęsiny?

Podawano wiele przyczyn, począwszy od ceny, dostępności w handlu aż po kulinarną sztukę jej przygotowania. Jednocześnie stwierdzono, że odtąd „Gęsina na św. Marcina i Święto Niepodległości”na stałe musi zagościć w polskich domach, jako powrót do tradycji.

Bardzo ciekawy wykład dr inż. Grzegorza Szukalskiego o historii hodowli rodzimych ras gęsi w Polsce pozwolił zebranym na poznanie wartości użytkowej tych gęsi, które utrzymywane są w IZ-PIB, Stacji Zasobów Genetycznych Drobiu Wodnego w Dworzyskach. Gęsi różnych regionalnych ras takich jak np. pomorskie, kieleckie, podkarpackie, suwalskie i inne (w sumie 13 ras) stanowią rezerwę genetyczną, jako stada zachowawcze nadają się do chowu przyzagrodowego, a tym samym do produkcji gęsiny na potrzeby własnej rodziny.

Następnie uczestnicy konferencji zwiedzali obiekty hodowlane Krajowego Ośrodka Badawczo-Hodowlanego Gęsi. Szczególnym zainteresowaniem cieszyły się stosowane metody hodowli i utrzymania gęsi w stadkach selekcyjnych, które są na najwyższym poziomie piramidy hodowlanej. Gęśnik stadkowy wyposażony jest w system komputerowego sterowania wskaźnikami mikroklimatu, w automatyczne poidła oraz gniazda do indywidualnej kontroli nieśności. Zaprezentowano również warunki utrzymania gęsi w innych gęśnikach oraz stado gęsi owsianych na pastwisku.

Kolejnym punktem konferencji była degustacja potraw z gęsiny, w tym okrasy, półgęsków, smalczyku, pasztetu i gęsi pieczonej. Wiele osób próbowało tego wspaniałego mięsa po raz pierwszy, wyrażając zachwyt i czasem zdziwienie z odkrycia fenomenu gęsiny.

Pan dr Jacek Szklarek podczas wystąpienia „Gęsina na św. Marcina” nawoływał do obudzenia świadomości własnej wartości, jako narodu i naszego polskiego produktu, jakim jest nasza gęś owsiana. Istnieje konieczność zharmonizowania działań Instytutu Zootechniki i Slow Food Polska a więc badania naukowe, biznes i marketing marki. Dr Szklarek wyraźnie wskazał na kreację gęsi owsianej, jako nowej marki i powrót do starej (nowej) świeckiej tradycji spożywania gęsiny na św. Marcina. Gęś Biała Kołudzka® to według J. Szklarka „Koń pociągowy marketingu terytorialnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego”.

Ożywiona dyskusja, jaka toczyła się podczas konferencji dotyczyła głównie konieczności promocji gęsi owsianej jak również jej dostępności na rynku dla przeciętnie zamożnego Polaka. Należy również uwzględnić edukację społeczną (szeroko pojętą) dotyczącą wartości mięsa, tłuszczu oraz wpływu jej spożywania na nasze zdrowie i samopoczucie. Restauratorzy obecni na konferencji podając przepisy na dania z gęsiny odkrywali kulinarny fenomen gęsi owsianej.

Podsumowując konferencję prof. dr hab. Jędrzej Krupiński stwierdził, że jest bardzo zadowolony merytorycznością wystąpień i dyskusji. Instytut jest otwarty na wspólne działania z organizacją Slow Food, ponieważ jest to przyszłość dla hodowli gęsi kołudzkich, jako źródła zdrowej żywności i markowego produktu regionalnego.

Pan Marszałek Woj. Kuj.-Pomorskiego wyraził wolę do ścisłej współpracy z IZ-PIB i Slow Food nad kreowaniem polskiej gęsi i powrotu do tradycji.

Sprawozdanie sporządziła
dr inż. Halina Bielińska
 
 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.