Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Strona główna arrow Aktualności arrow Konferencje i szkolenia arrow Konferencja pt. "Pasze rzepakowe w żywieniu zwierząt", Balice, 2 marca 2010 r.
Dzisiaj jest: niedziela, 17 grudnia 2017 18:48:25
Odwiedziło nas: 8502360 gości (dzisiaj: 1247, wczoraj: 1098)
Aktualności: Konferencje i szkolenia
Konferencja pt. "Pasze rzepakowe w żywieniu zwierząt", Balice, 2 marca 2010 r.
08 marca 2010

W dniu 2 marca 2010 r. w ramach Jubileuszu 60-Lecia Instytutu Zootechniki - PIB w Balicach odbyła się konferencja naukowo-techniczna poświęcona zagadnieniu wykorzystania pasz rzepakowych, śruty i makuchu rzepakowego w żywieniu zwierząt Organizatorem konferencji było Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, Polski Związek Producentów Pasz i Instytut Zootechniki. Przy okazji konferencji odbyła się promocja książki pt "Pasze rzepakowe w żywieniu zwierząt" autorstwa pracowników naukowych Instytutu Zootechniki - PIB, Działu Żywienia Zwierząt, wydanej przez PSPO w Warszawie.

Podczas konferencji podpisano porozumienie o współpracy pomiędzy: Polskim Związkiem Producentów Pasz, Polską Federacją Hodowców Bydła i Producentów Mleka, Polskim Związkiem Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS a Polskim Stowarzyszeniem Producentów Oleju. W części inauguracyjnej konferencji wystąpił Prezes PSPO Pan dr inż. Roman Rybacki oraz przedstawiciel Departamentu Bezpieczeństwa Żywności MRiRW Pan dr Andrzej Borowski. Krótką informację o Instytucie Zootechniki - PIB i obchodzonym Jubileuszu 60-Lecia wygłosił prof. dr hab. Eugeniusz Herbut¬ Dyrektor ds. Naukowych Instytutu.

Referaty na temat wykorzystania pasz rzepakowych w żywieniu zwierząt wygłosili: prof. dr hab. Franciszek Brzoska (Pasze rzepakowe w bilansie białkowym żywienia zwierząt), prof. dr hab. Juliusz Strzetelski (Pasze rzepakowe w żywieniu przeżuwaczy), doc. dr hab. Ewa Hanczakowska (Pasze rzepakowe w żywieniu trzody chlewnej), prof. dr hab. Jerzy Koreleski (Pasze rzepakowe w żywieniu drobiu).

Koreferaty dotyczące wykorzystania pasz rzepakowych w praktycznym żywieniu wygłosili: dr inż. Zbigniew Lach (OHZ Osięciny) dotyczący efektywności pasz rzepakowych w żywieniu krów mlecznych i dr inż. Marian Kamyczek (ZD IZ -PIB Pawłowice) dotyczący efektywności wykorzystania pasz rzepakowych w żywieniu świń.

Po referatach rozwinęła się szeroka dyskusja. W konferencji uczestniczyli przedstawiciele przemysłu olejarskiego, tłoczni oleju rzepakowego - producenci śruty i makuchu rzepakowego, pracownicy Ośrodków Doradztwa Rolniczego i Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Wnioski wynikające z konferencji to:
  • dynamicznie rozwijająca się uprawa rzepaku w Polsce będzie zwiększać pulę pasz rzepakowych,
  • pasze rzepakowe ze względu na swoje walory żywieniowe mogą być substytutel11 śruty sojowej w żywieniu przeżuwaczy i świń, a w ograniczonej ilości w żywieniu drobiu, możliwe jest ich wykorzystanie w żywieniu gęsi i królików rzeźnych,
  • szczególnie ważne jest powszechne stosowanie pasz rzepakowych w żywieniu bydła, a także stale zwiększanie mieszanek paszowych z udziałem pasz rzepakowych dla krów,
  • energetyczne wykorzystanie pasz rzepakowych w celach energetycznych zależy wyłącznie od relacji cen pasz rzepakowych do klasycznych nośników energii i obecnie jest nieopłacalne,
  • ze względu na wysoką jakość pasz rzepakowych w Polsce, powodowaną niskim poziomem substancji przeciwodżywczych, należy utrzymać ich eksport do krajów Unii Europejskiej,
  • niezbędne jest prowadzenie promocji pasz rzepakowych w żywieniu zwierząt, zarówno poprzez ich producentów, a także służby doradztwa paszowego i rolniczego.
*** GALERIA ZDJĘĆ ***
 
 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.