Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Strona główna arrow Problematyka badawcza
Dzisiaj jest: niedziela, 19 listopada 2017 0:36:39
Odwiedziło nas: 8432132 gości (dzisiaj: 100, wczoraj: 1593)
Problematyka badawcza

Zakład Hodowli Bydła

Prowadzi badania naukowe, prace badawczo-rozwojowe, wdrożeniowe, upowszechnieniowe i szkolenia z zakresu genetyki i hodowli bydła, dotyczące w szczególności:

  • metod oceny wartości hodowlanej i użytkowej bydła, w tym doskonalenie indeksów selekcyjnych,
  • doskonalenia i wykorzystania metod biometrycznych, służących poprawie wartości hodowlanej i użytkowej bydła,
  • zależności między cechami funkcjonalnymi a produkcyjnymi,
  • oceny polimorfizmu i ekspresji genów ważnych gospodarczo cech produkcyjnych zwierząt gospodarskich,
  • doskonalenia cech produkcyjnych bydła, funkcjonalnych i rozrodczych bydła,
  • doskonalenia zasad ochrony bydła metodami in situ z wykorzystaniem najnowszych osiągnięć biotechnologicznych rozrodu,
  • reintrodukcji rodzimych i zachowawczych ras bydła w geograficzne rejony ich naturalnego pochodzenia,
  • wykorzystania metod genetyki molekularnej w badaniach struktury populacji ras bydła,
  • poszukiwania, identyfikacji i projektowania mutacji punktowych oraz wdrożenie ich do praktyki,
  • opracowywania nowych metod imputacji genotypów,
  • czynników genetycznych determinujących jakość produktów pochodzenia zwierzęcego,
  • oceny jakości produktów uzyskiwanych od bydła w tym biobezpieczeństwo,
  • opracowania nowych automatycznych systemów gromadzenia i przetwarzania danych pochodzących z produkcji i hodowli bydła,
  • budowy i modyfikacji programów hodowlanych.

Wykonuje zadania z zakresu:

  • oceny wartości hodowlanej i użytkowej bydła i publikacji wyników,
  • przetwarzania danych dotyczących wyników oceny użytkowości bydła,
  • prowadzenia ksiąg i rejestrów wybranych ras bydła w tym objętych programami ochrony zasobów genetycznych.

W zakresie współpracy przy realizacji badań i zadań:

  • gromadzi dane i administruje bazami danych, w tym o krajowych zasobach genetycznych bydła (monitoring stad),
  • prowadzenie i zarządzanie bazą danych, prowadzenie działalności w zakresie opracowania i nadzoru nad realizacją programów ochrony zasobów genetycznych bydła (akceptacji stad do uczestnictwa w programie ochrony zasobów genetycznych, prowadzeniu dokumentacji),
  • opracowuje formy dostępu do wyników badań i wyników oceny wartości hodowlanej i użytkowej bydła w tym ras bydła objętych programami ochrony,
  • współpracuje z EuroGenomics, Interbull, VIT, LFL.

Sprawuje nadzór merytoryczny nad funkcjonowaniem Stacji Oceny Mięsnej Buhajów Simentalskich w ZD IZ PIB Orzechowa sp. z o. o.

Realizuje zadania wynikające z ratyfikowanej przez RP Konwencji o Różnorodności Biologicznej w zakresie ochrony i zrównoważonego wykorzystania zasobów genetycznych bydła, polegające w szczególności na:

  • wydawaniu zaświadczeń hodowlanych oraz zaświadczeń o objęciu stad programem ochrony zasobów genetycznych,
  • współpracy z FAO w zakresie realizacji Światowej Strategii Zachowania Zasobów Genetycznych Zwierząt Gospodarskich,
  • współpracy z organizacjami krajowymi i międzynarodowymi oraz hodowcami w zakresie ochrony i zrównoważonego wykorzystania zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich.

Zakład sprawuje nadzór nad funkcjonowaniem hodowli zachowawczej bydła w zakładach doświadczalnych (w tym spółkach) Instytutu.

Zakład Hodowli Trzody Chlewnej

Prowadzi badania naukowe, prace badawczo-rozwojowe, wdrożeniowe, upowszechnieniowe i szkolenia z zakresu genetyki i hodowli trzody chlewnej, dotyczące w szczególności:

  • metod oceny wartości hodowlanej i użytkowej trzody chlewnej,
  • doskonalenia i wykorzystania metod biometrycznych, służących poprawie wartości hodowlanej i użytkowej trzody chlewnej,
  • zależności między cechami funkcjonalnymi a produkcyjnymi,
  • oceny polimorfizmu i ekspresji genów ważnych gospodarczo cech produkcyjnych w trzodzie chlewnej,
  • czynników genetycznych determinujących jakość produktów pochodzenia zwierzęcego.

Wykonuje zadania z zakresu:

  • oceny wartości hodowlanej i użytkowej trzody chlewnej i publikacji wyników,
  • przetwarzania danych dotyczących wyników oceny użytkowości trzody chlewnej,
  • prowadzenia ksiąg i rejestrów dla trzody chlewnej.

W zakresie współpracy przy realizacji badań i zadań

  • gromadzi dane i administruje bazami danych,
  • opracowuje formy dostępu do wyników badań i wyników oceny wartości hodowlanej i użytkowej trzody chlewnej.

Zakład sprawuje nadzór merytoryczny nad funkcjonowaniem:

  • Stacji Kontroli Użytkowości Rzeźnej Trzody Chlewnej w Zakładzie Doświadczalnym Pawłowice,
  • Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Zootechniki PIB Chorzelów sp. z o. o.,
  • Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Zootechniki Mełno sp. z o. o.

Prowadzi badania naukowe, prace badawczo-rozwojowe, wdrożeniowe, upowszechnieniowe i szkolenia z zakresu genetyki i hodowli oraz użytkowania w odniesieniu do ras objętych programem ochrony, dotyczące w szczególności:

  • doskonalenia zasad ochrony ras trzody chlewnej metodami in situ i ex situ z wykorzystaniem najnowszych osiągnięć biotechnologicznych rozrodu,
  • reintrodukcji rodzimych i zachowawczych ras trzody chlewnej w geograficzne rejony ich naturalnego pochodzenia,
  • wykorzystania metod genetyki molekularnej w badaniach struktury populacji ras objętych ochroną,
  • oceny jakości produktów uzyskiwanych od zwierząt objętych programem ochrony.

Realizuje zadania wynikające z ratyfikowanej przez RP Konwencji o Różnorodności Biologicznej w zakresie ochrony i zrównoważonego wykorzystania zasobów genetycznych trzody chlewnej, polegające w szczególności na:

  • prowadzeniu i zarządzaniu bazą danych o krajowych zasobach genetycznych trzody chlewnej (monitoring stad),
  • prowadzeniu działalności w zakresie opracowania i nadzoru nad realizacją programów ochrony zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich (akceptacji stad do uczestnictwa w programie ochrony zasobów genetycznych, prowadzeniu dokumentacji),
  • prowadzeniu ksiąg zwierząt objętych programami ochrony zasobów genetycznych,
  • wydawaniu zaświadczeń hodowlanych oraz zaświadczeń o objęciu stad programem ochrony zasobów genetycznych,
  • współpracy z FAO w zakresie realizacji Światowej Strategii Zachowania Zasobów Genetycznych Zwierząt Gospodarskich,
  • współpracy z organizacjami krajowymi i międzynarodowymi oraz hodowcami w zakresie ochrony i zrównoważonego wykorzystania zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich,
  • publikowaniu oceny wartości hodowlanej trzody chlewnej objętej programami ochrony.

Zakład sprawuje nadzór nad funkcjonowaniem hodowli zachowawczej trzody chlewnej w zakładach doświadczalnych (w tym spółkach) Instytutu.

Zakład Hodowli Drobiu

Wykonuje działania z zakresu genetyki, hodowli i użytkowania drobiu w szczególności dotyczące:

  • oceny wartości hodowlanej i użytkowej oraz przetwarzania danych wyników oceny użytkowości drobiu,
  • prowadzenia i zarządzania bazą danych o krajowych zasobach genetycznych drobiu,
  • doskonalenia i wykorzystania metod biometrycznych służących poprawie wartości hodowlanej i użytkowej drobiu,
  • wykorzystania metod genetyki molekularnej w badaniach struktury populacji różnych ras i odmian drobiu, w tym populacji objętych ochroną,
  • określenia i kształtowania genetycznych uwarunkowań jakości jaj i mięsa drobiowego,
  • oceny polimorfizmu i ekspresji genów związanych z ważnymi gospodarczo cechami produkcyjnymi ptaków,
  • monitorowania jakości i bezpieczeństwa produktów drobiarskich,
  • wykorzystania nowoczesnych metod analizy instrumentalnej do oceny fizykochemicznych i prozdrowotnych właściwości produktów drobiarskich,
  • określenia rzeczywistej wartości poszczególnych linii drobiu mięsnego pod kątem wyników produkcyjnych, wydajności poubojowej, jakości i bezpieczeństwa mięsa oraz podatności na choroby, wady rozwojowe i technologiczne wady mięsa,
  • monitorowania wad mięsa dyskwalifikujących je z dalszego przetwórstwa, ustalenia przyczyn wad mięsa i podjęcia działań zmierzających do ich eliminacji,
  • możliwości kształtowania prozdrowotnych, funkcjonalnych cech produktów drobiowych (modyfikacja składu jaj i mięsa drobiowego),
  • prowadzenia działań zmierzających do zwiększenia oferty i konkurencyjności produktów drobiarskich na rynku krajowym i zagranicznym,
  • wykorzystania rodzimych ras drobiu grzebiącego i wodnego w zrównoważonej produkcji rolniczej,
  • oceny jakości produktów uzyskiwanych od ras i rodów ptaków objętych programem ochrony,
  • wykorzystania rodzimych ras drobiu do produkcji mieszańców, hodowla kurcząt o spowolnionym tempie wzrostu do wykorzystania ich w alternatywnych systemach chowu,
  • wytworzenie rodzimych odmian kurcząt o spowolnionym w porównaniu z typowymi szybko rosnącymi brojlerami tempie wzrostu, przy równoczesnym zachowaniu dobrej wydajności poubojowej i uzyskaniu wysokiej jakości mięsa,
  • prowadzenie badań nad możliwością ich wykorzystania w alternatywnych systemach utrzymania drobiu, w warunkach przedłużonego chowu,
  • opracowanie kompleksowej technologii chowu wolno rosnących kurcząt rzeźnych,
  • ocena fizyko-chemicznych, sensorycznych i technologicznych cech mięsa,
  • działania zmierzające do osiągnięcia stanu równowagi pomiędzy genetyką, welfare i ekonomią w produkcji kurcząt rzeźnych.

Realizuje zadania wynikające z ratyfikowanej przez RP Konwencji o Różnorodności Biologicznej w zakresie ochrony i zrównoważonego wykorzystania zasobów genetycznych drobiu, polegające w szczególności na:

  • prowadzeniu i zarządzaniu bazą danych o krajowych zasobach genetycznych drobiu (monitoring stad),
  • prowadzeniu działalności w zakresie opracowania i nadzoru nad realizacją programów ochrony zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich (akceptacji stad do uczestnictwa w programie ochrony zasobów genetycznych, prowadzeniu dokumentacji),
  • prowadzeniu ksiąg zwierząt objętych programami ochrony zasobów genetycznych,
  • wydawaniu zaświadczeń hodowlanych oraz zaświadczeń o objęciu stad programem ochrony zasobów genetycznych,
  • współpracy z FAO w zakresie realizacji Światowej Strategii Zachowania Zasobów Genetycznych Zwierząt Gospodarskich,
  • współpracy z organizacjami krajowymi i międzynarodowymi oraz hodowcami w zakresie ochrony i zrównoważonego wykorzystania zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich.

Zakład sprawuje nadzór nad funkcjonowaniem hodowli zachowawczej drobiu w zakładach doświadczalnych (w tym spółkach) Instytutu.

Zakład Hodowli Owiec i Kóz

Prowadzi badania obejmujące następujące zagadnienia:

  • szacowanie wartości hodowlanej metodą indeksową i metodą BLUP,
  • ocena cech tucznych i rzeźnych metodą stacyjną,
  • analiza i modyfikacja metod oceny wartości hodowlanej i użytkowej owiec,
  • opracowywanie i publikowanie wyników oceny wartości hodowlanej, oceny cech tucznych i rzeźnych owiec, wartości użytkowej zwierząt objętych programami ochrony,
  • ocena polimorfizmu i ekspresji genów ważnych gospodarczo cech produkcyjnych owiec,
  • czynniki genetyczne determinujące jakość produktów pochodzenia owczego oraz ocena jakości tych produktów,
  • prowadzenie i zarządzanie bazą danych o krajowych zasobach genetycznych owiec (monitoring stad),
  • sprawowanie nadzoru merytorycznego nad funkcjonowaniem Stacji Oceny Tryków w Zakładzie Doświadczalnym Pawłowice oraz hodowli zachowawczej owiec w Zakładach Doświadczalnych (w tym Spółkach) Instytutu,
  • doskonalenia zasad ochrony ras owiec objętych programami hodowli zachowawczej metodami in situ i ex situ z wykorzystaniem najnowszych osiągnięć biotechnologicznych rozrodu,
  • reintrodukcja rodzimych i zachowawczych ras owiec i kóz w rejony ich naturalnego pochodzenia,
  • wykorzystania metod genetyki molekularnej w monitoringu różnorodności genetycznej owiec,
  • nadzór  nad realizacją programów ochrony zasobów genetycznych owiec (akceptacja stad do uczestnictwa w programie ochrony zasobów genetycznych, prowadzenie dokumentacji, wydawanie odnośnych zaświadczeń),
  • gromadzenie, przechowywanie i systematyczne uzupełnianie tkanek (krew, m. l. dorsi, wątroba, tłuszcz okołonerkowy, tłuszcz okrywowy) i materiału biologicznego pochodzącego od owiec (w postaci nasienia, zarodków i oocytów),
  • współpraca z organizacjami krajowymi i międzynarodowymi oraz hodowcami w zakresie ochrony i zrównoważonego wykorzystania zasobów genetycznych owiec,
  • włączanie się w działania zmierzające do rozwoju krajowego rynku rodzimego mięsa jagnięcego i owczego oraz wzrostu pogłowia owiec w kraju,
  • multifunkcjonalność chowu owiec.

Realizuje zadania wynikające z ratyfikowanej przez RP Konwencji o Różnorodności Biologicznej w zakresie ochrony i zrównoważonego wykorzystania zasobów genetycznych owiec i kóz, polegające w szczególności na:

  • prowadzeniu i zarządzaniu bazą danych o krajowych zasobach genetycznych drobiu (monitoring stad),
  • prowadzeniu działalności w zakresie opracowania i nadzoru nad realizacją programów ochrony zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich (akceptacji stad do uczestnictwa w programie ochrony zasobów genetycznych, prowadzeniu dokumentacji),
  • prowadzeniu ksiąg zwierząt objętych programami ochrony zasobów genetycznych,
  • wydawaniu zaświadczeń hodowlanych oraz zaświadczeń o objęciu stad programem ochrony zasobów genetycznych,
  • współpracy z FAO w zakresie realizacji Światowej Strategii Zachowania Zasobów Genetycznych Zwierząt Gospodarskich,
  • współpracy z organizacjami krajowymi i międzynarodowymi oraz hodowcami w zakresie ochrony i zrównoważonego wykorzystania zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich.

Zakład sprawuje nadzór nad funkcjonowaniem hodowli zachowawczej owiec i kóz w zakładach doświadczalnych (w tym spółkach) Instytutu.

Zakład Hodowli Drobnego Inwentarza i Koni

Prowadzi badania naukowe, prace badawczo-rozwojowe, wdrożeniowe, upowszechnieniowe oraz szkolenia z zakresu hodowli zwierząt, żywienia i dobrostanu dotyczące w szczególności:

  • chowu i hodowli w gospodarstwach o różnej wielkości i skali produkcji,
  • innowacyjnych technologii produkcji żywca o najwyższej jakości w warunkach podwyższonego standardu dobrostanu zwierząt,
  • możliwości zwiększenia w surowcach pochodzenia zwierzęcego substancji prozdrowotnych,
  • wpływu dodatków paszowych na efektywność żywienia i jakość uzyskiwanych produktów,
  • ekologicznej produkcji zwierzęcej w warunkach zrównoważonego rolnictwa,
  • oddziaływania chowu zwierząt na środowisko naturalne,
  • monitoringu ochrony zasobów genetycznych zwierząt,
  • współpracy z ODR w zakresie wsparcia merytorycznego w innowacyjnych metodach chowu zwierząt,
  • wdrażania i upowszechnianie wiedzy z merytorycznego zakresu działania Zakładu.

Realizuje zadania wynikające z ratyfikowanej przez RP Konwencji o Różnorodności Biologicznej w zakresie ochrony i zrównoważonego wykorzystania zasobów genetycznych drobnego inwentarza i koni, polegające w szczególności na:

  • prowadzeniu i zarządzaniu bazą danych o krajowych zasobach genetycznych zwierząt futerkowych, pszczół, koni i innych objętych zakresem zainteresowania Zakładu (monitoring stad),
  • prowadzeniu działalności w zakresie opracowania i nadzoru nad realizacją programów ochrony zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich (akceptacji stad do uczestnictwa w programie ochrony zasobów genetycznych, prowadzeniu dokumentacji),
  • prowadzeniu ksiąg zwierząt objętych programami ochrony zasobów genetycznych,
  • wydawaniu zaświadczeń hodowlanych oraz zaświadczeń o objęciu stad programem ochrony zasobów genetycznych,
  • współpracy z FAO w zakresie realizacji Światowej Strategii Zachowania Zasobów Genetycznych Zwierząt Gospodarskich,
  • współpracy z organizacjami krajowymi i międzynarodowymi oraz hodowcami w zakresie ochrony i zrównoważonego wykorzystania zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich.

Zakład sprawuje nadzór nad funkcjonowaniem hodowli zachowawczej drobnego inwentarza i koni w zakładach doświadczalnych (w tym spółkach) Instytutu.

Zakład Fizjologii Żywienia

Prowadzi działania z zakresu:

  • opracowania i aktualizacji modeli żywienia przeżuwaczy i zwierząt monogastrycznych, w tym dla potrzeb ochrony środowiska oraz chowu ras zachowawczych zwierząt,
  • określenia szlaków metabolicznych różnych pasz oraz ich strawności,
  • rozwoju i dojrzewania układu pokarmowego w okresie neonatalnym i postnatalnym,
  • rozwoju funkcji wewnątrz- i zewnątrzwydzielniczych układu pokarmowego,
  • określenia roli układu pokarmowego w funkcjonowaniu układu odpornościowego,
  • wpływu dodatków paszowych na efektywność żywienia zwierząt i jakość uzyskiwanych produktów,
  • opracowania metod zwiększania zawartości w paszach cennych żywieniowo makro- i mikroelementów,
  • określenia efektywności produkcyjnej enzymów paszowych w żywieniu przeżuwaczy i zwierząt monogastrycznych,
  • wartości pokarmowej i składu chemicznego materiałów paszowych pochodzenia krajowego i czynników na nie wpływających,
  • wartości pokarmowej i przydatności w żywieniu zwierząt roślin pastewnych w warunkach deficytu wody i zmian klimatu,
  • poszukiwań alternatywnych substancji w stosunku do antybiotyków i kokcydiostatyków paszowych,
  • możliwości zwiększenia w surowcach pochodzenia zwierzęcego zawartości substancji prozdrowotnych,
  • badania wpływu roślin i materiałów paszowych genetycznie zmodyfikowanych (GMO) na produkcyjność zwierząt i transfer transgenicznego DNA z przewodu pokarmowego do mięsa, mleka i jaj,
  • zastosowania modeli zwierzęcych do określania działania fizjologicznego substancji aktywnych w żywieniu człowieka.

Gromadzi informacje o paszach krajowych i prowadzi Krajową Bazę Pasz.

Zakład Systemów i Środowiska Produkcji

Prowadzi badania, analizy i opracowania naukowe, wdrożeniowe, upowszechnieniowe oraz szkolenia z zakresu:

  • systemów oraz organizacji produkcji zwierzęcej,
  • kształtowania i oddziaływania warunków środowiska produkcji zwierzęcej,
  • efektywnych modeli produkcji zwierzęcej,
  • ochrony środowiska naturalnego i przeciwdziałania zmianom klimatu,
  • profilaktyki, higieny i dobrostanu zwierząt,
  • precyzyjnego chowu zwierząt,
  • wykorzystania odnawialnych i energooszczędnych źródeł energii,
  • ekonomicznych uwarunkowań hodowli i chowu zwierząt,
  • monitoringu, analizy i sterowania procesami produkcji zwierzęcej.

Zakład Biologii Molekularnej Zwierząt

Prowadzi badania naukowe, prace badawczo-rozwojowe, wdrożeniowe, upowszechnieniowe i szkolenia z zakresu:

  • wykorzystania polimorfizmu sekwencji mikrosatelitarnych DNA do charakterystyki struktury genetycznej różnych ras zwierząt gospodarskich oraz oceny zmienności genetycznej populacji,
  • identyfikacji polimorfizmów w genach warunkujących oporność (wrażliwość) na choroby oraz związanych z występowaniem wad rozwojowych u zwierząt gospodarskich,
  • identyfikacji markerów immunoglobulin zwierząt gospodarskich celem ustalenia korelacji ze zdrowotnością,
  • analizy wyspecjalizowanych struktur chromosomowych w kariotypie zwierząt gospodarskich w ramach oceny zjawiska polimorfizmu i konserwatyzmu genetycznego,
  • badań porównawczych genomów różnych zwierząt w aspekcie zmian ewolucyjnych,
  • oceny genomu zwierząt gospodarskich w aspekcie działania czynników mutagennych oraz procesów starzenia,
  • doskonalenia metod cytogenetycznych i molekularnych stosowanych w ocenie genomu,
  • skanowania genomu w poszukiwaniu markerów SNP cech produkcyjnych i monitorowania bioróżnorodności zwierząt gospodarskich,
  • badania epigentycznych mechanizmów regulacji ekspresji genów (metylacja DNA),
  • oceny organizacji genomu w obrębie chromosomów oraz wpływu wyższych struktur organizacyjnych DNA na ekspresję genów,
  • identyfikacji obszarów CNV (copy number variation) oraz bloków sprzężeniowych (regionów LD) w genomach zwierząt gospodarskich,
  • poszukiwania podłoża chorób genetycznych zwierząt gospodarskich w oparciu o wysokowydajne techniki Genomiki,
  • identyfikacji proteomicznej biomarkerów charakterystycznych dla cech użytkowych zwierząt hodowlanych, stanów chorobowych i wad genetycznych, a także dających możliwość oceny wpływu środowiska na układ odpornościowy,
  • badania proteomu surowców pochodzących od zwierząt hodowlanych,
  • opracowanie bazy charakterystyki proteomowej surowców i produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego.

Wykonuje zadania w zakresie:

  • weryfikacji rodowodów zwierząt hodowlanych z gatunków: bydło, owce, kozy, świnie i konie, przy uwzględnieniu markerów genetycznych klasy I i II,
  • monitoringu populacji zwierząt gospodarskich pod kątem wad genetycznych, mutacji DNA oraz genetycznych uwarunkowań odporności i podatności na choroby,
  • identyfikacji komponentów pochodzenia zwierzęcego w mieszankach paszowych przy zastosowaniu analizy wybranych regionów mitochondrialnego DNA,
  • ustalania genotypów SNP w oparciu o mikromacierze w ramach realizacji programu selekcji genomowej bydła mlecznego.

W ramach Zakładu funkcjonuje Laboratorium Genomiki, Laboratorium Genetyki Molekularnej, Pracownia Proteomiki i Pracownia Cytogenetyki.

Zakład Biotechnologii Rozrodu i Kriokonserwacji

Prowadzi badania naukowe, prace badawczo-rozwojowe, wdrożeniowe, upowszechnieniowe i szkolenia z zakresu:

  • regulacji płci zwierząt, oceny nasienia oraz cytometrii przepływowej,
  • pozaustrojowego uzyskiwania zarodków i hodowli komórek somatycznych,
  • transgenezy zwierząt na potrzeby hodowli, farmacji i medycyny,
  • klonowania somatycznego zwierząt gospodarskich,
  • kriokonserwacji oocytów i zarodków ssaków,
  • wykorzystania potencjału rozrodczego owiec i kóz,
  • biotechnologicznych metod rozrodu świń.

Wykonuje zadania z zakresu monitoringu zagrożeń z punktu widzenia bezpieczeństwa biotechnologicznego w odniesieniu do organizmów genetycznie zmodyfikowanych.

Prowadzi Krajowy Bank Materiałów Biologicznych, w którym jest gromadzony, przechowywany i systematycznie uzupełniany materiał biologiczny zwierząt gospodarskich (w postaci nasienia, zarodków i oocytów).

 
 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.