Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: sobota, 16 grudnia 2017 14:10:03
Odwiedziło nas: 8500651 gości (dzisiaj: 636, wczoraj: 5383)
Wdrożenia
Spis treści
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
1999
1998

Zadania wdrożeniowe realizowane w 2012 roku

Lp.TytułJednostka wdrażająca
1.Nowa linia mieszańców plenno-mlecznych "owca kołudzka" do mięsno-mlecznego użytkowania na terenach nizinnychIZ PIB ZD Kołuda Wielka
2.Optymalizacja użytkowania rozpłodowego i mlecznego owiec na terenach nizinnych poprzez stosowanie jesiennego terminu stanówki przy wykorzystaniu naturalnej długości dnia świetlnegoIZ PIB ZD Kołuda Wielka
3.Udoskonalona technologia lęgu piskląt gęsich w komorach lęgowych typu D-36 i komorach klujnikowych typu Atlas 180SIZ PIB ZD Kołuda Wielka
4.Strategia żywienia gęsi w okresie reprodukcjiIZ PIB ZD Kołuda Wielka
5.Produkty z mleka owczego - sery: pomazankowy (bryndza), półtwardy dojrzewający "Kołudzki", z masy parzonej "Owcarela", solankowy "Oveta" oraz jogurt owczyIZ PIB ZD Kołuda Wielka
6.Półtwardy ser dojrzewający z mleka owczo-krowiego produkowany w warunkach przyfermowychIZ PIB ZD Kołuda Wielka
7.Realizacja zadań laboratorium referencyjnegoInspekcja Weterynaryjna - Główny Inspektorat Weterynarii, Wojewódzkie Inspektoraty Weterynarii, Powiatowe Inspektoraty Weterynarii, Laboratoria Zakładów Higieny Weterynaryjnej
8.Poprawa mięsności krajowego pogłowia świń poprzez zastosowanie nowych metod szacowania wartości hodowlanej knurów i loszekPolski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "Polsus"
9.Poprawa Wydajności mlecznej na podstawie genetycznego doskonalenia bydła rasy holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej i czerwono-białej oraz ras pc i simental w oparciu o ocenę wartości hodowlanej w 2012 roku .Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka
10.Poprawa wydajności w zakresie cech mięsnych na podstawie genetycznego doskonalenia bydła w oparciu o ocenę wartości hodowlanej w roku 2012Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka
11.Kontrola rodowodów zwierząt gospodarskich w roku 2012Polska Federacja Hodowców Bydła i producentów Mleka, Polski Związek Owczarski, Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej, Polski Związek Hodowców Koni
12.Opracowanie modelu pojenia pójłem cieląt ze stacji pojenia w okresie od 14 do 70 dnia życia. ZD IZ PIB Kołbacz Sp. z o.o.
13.Opracowanie zasad działania sufitowych wentylatorów-mieszaczy powietrza oraz urządzenia do zamgławiania powietrza w ograniczeniu skutków stresu termicznego u krów.ZD IZ PIB Kołbacz Sp. z o.o.
14.Określenie przydatności różnych rodzajów podłoża w boksach legowiskowych w utrzymaniu krów mlecznych-zastosowanie piasku jako materiału ściołowego w boksach legowiskowychZD IZ PIB Kołbacz Sp. z o.o.
15.Opracowanie i wdrożenie technologii produkcji mleka i mięsa wołowego o właściwościach funkcjonalnych na fermie krów mlecznych posiadającym duży areał użytków zielonychZD IZ PIB Kołbacz Sp. z o.o.
16.Grupowe utrzymanie cieląt na głębokiej ściółce w budynku półotwartymZD IZ PIB Chorzelów Sp. z o.o.
17.Ekologiczny chów trzody chlewnejZD IZ PIB Chorzelów Sp. z o.o.
18.Ekologiczna produkcja kurcząt rzeźnychZD IZ PIB Chorzelów Sp. z o.o.
19.Produkcja jaj metodami ekologicznymiZD IZ PIB Chorzelów Sp. z o.o.
20.Optymalizacja żywienia kur sta objętych programem ochronyZD IZ PIB Chorzelów Sp. z o.o.
21.Efektywność wykorzystania suszonych wywarów z kukurydzy (DDGS0 w żywieniu kur nieśnych ras zachowawczychZD IZ PIB Chorzelów Sp. z o.o.
22.Produkcja mieszańców charakteryzujących się dobrą jakością mięsa w oparciu o krajowe rasy świńZD IZ PIB Chorzelów Sp. z o.o.
23.Poprawa jakości okrywy włosowej poprzez krzyżowanie norek różnych typówZD IZ PIB Chorzelów Sp. z o.o.
24.Poprawa dobrostanu samic królików utrzymywanych w warunkach produkcyjnychZD IZ PIB Chorzelów Sp. z o.o.
25.Wpływ koncentracji energii i białka w dawce pokarmowej dla jałówek i krów wieloródek przed ich wycieleniem na ich późniejszą produkcyjność i skład mlekaZD IZ PIB Rudawa Sp. z o.o.
26.Wpływ żywienia do woli loch karmiących na wskaźniki odchowu prosiątZD IZ PIB Rudawa Sp. z o.o.
27.Kiszone ziarno kukurydzy jako główne źródło energii w dawkach pokarmowych dla krówZD IZ PIB Rudawa Sp. z o.o
28.Produkcja mieszańców charakteryzujących się dobrą jakością mięsa w oparciu o krajowe rasy świńIZ ZD PIB Pawłowice
29.Ocena jakości mieszania mieszarek porcjowych przeznaczonych do produkcji mieszanek paszowychIZ ZD PIB Pawłowice
30.Wpływ różnych źródeł tłuszczu w paszy na produkcyjność krów i skład mlekaIZ ZD PIB Pawłowice
31.Instalacja generatora wiatrowegoZD IZ PIB Żerniki Wielkie Sp. z o.o.
32.Zmodyfikowany skład rozcieńczalnika nasienia knura poprawiający jego płodnośćZD IZ PIB Żerniki Wielkie Sp. z o.o.
33.Instalacja fotoogniw o mocy 800 WZD IZ PIB Żerniki Wielkie Sp. z o.o.
34.Nowe podejście do oceny rozcieńczonego nasienia knura używanego w inseminacji świńZD IZ PIB Żerniki Wielkie Sp. z o.o.
35.Poprawa dobrostanu zwierzątZD IZ PIB Żerniki Wielkie Sp. z o.o.
36.Ozonowy filtr do oczyszczania powietrza z budynków inwentarskichZD IZ PIB Żerniki Wielkie Sp. z o.o.
37.Zwiększenie powierzchni użytkowej budynków inwentarskichZD IZ PIB Żerniki Wielkie Sp. z o.o.
38.Automatyczny dozownik dodatków ściołowychZD IZ PIB Żerniki Wielkie Sp. z o.o.
39.Instalacja baterii solarnejZD IZ PIB Żerniki Wielkie Sp. z o.o.
40.Zmiana systemu utrzymania świń w tuczarniachZD IZ PIB Żerniki Wielkie Sp. z o.o.
41.Zastosowanie prolaktyny do poprawy zdrowotności prosiąt.ZD IZ PIB Żerniki Wielkie Sp. z o.o.
42.Hodowla świń transgenicznych pozbawionych epitopu 1,3 alpha GAL oraz świn dla potrzeb kardiologicznychZD IZ PIB Żerniki Wielkie Sp. z o.o.
43.Wykorzystanie ziół w paszy dla trzody chlewnejZD IZ PIB Żerniki Wielkie Sp. z o.o.
44.Wykorzystanie ziół i probiotyków w paszy dla lochZD IZ PIB Żerniki Wielkie Sp. z o.o.
45.Opracowanie i wdrożenie modelowego rozwiązania produkcji energii elektrycznej ze źródeł odnawialnych w oparciu o biogazownię rolniczą i turbinę wiatrowąZD IZ PIB Grodziec Śląski Sp. z o.o.
46.Opracowanie i wdrożenie modelu agrorafinerii z wykorzystaniem w żywieniu świń produktów ubocznych produkcji oleju rzepakowegoZD IZ PIB Grodziec Śląski Sp. z o.o.
47.Uruchomienie produkcji mleka ekologicznego i ekologicznych przetworów mlecznych o wysokiej wartości odżywczej i profilaktyczno-zdrowotnejZD IZ PIB Grodziec Śląski Sp. z o.o.
48.Wdrożenie do produkcji tuczu jagniąt mieszańcowych w oparciu o pasze zielone i kiszone mieszanki zbożowo-strączkowe wyprodukowane w warunkach gospodarstwa ekologicznegoZD IZ PIB Grodziec Śląski Sp. z o.o.



 
 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.