Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Strona główna arrow Aktualności arrow Konferencje i szkolenia arrow Czy białko pasz rzepakowych może zastąpić pasze sojowe?
Dzisiaj jest: niedziela, 23 września 2018 7:07:36
Odwiedziło nas: 9059224 gości (dzisiaj: 284, wczoraj: 1237)
Aktualności: Konferencje i szkolenia
Czy białko pasz rzepakowych może zastąpić pasze sojowe?
22 lutego 2012

Referat pod tym tytułem zaproponowano prof. dr hab. rol. Franciszkowi Brzósce w dniu 18 lutego 2012 r. w Poznaniu, w czasie Międzynarodowych Targów „Premiery” i IX Forum Producentów Rzepaku. Uroczystego otwarcia Forum dokonał Marek Sawicki – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Organizatorem Sesji Naukowo-Technicznej było Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku. Z referatami wystąpili ponadto:

  • prof. dr hab. Jerzy Księżak (IUNG Puławy) Wieloletni program rozwoju produkcji białka roślinnego w Polsce na lata 2011-2015,
  • prof. dr hab. Edward S. Gacek (COBORU Słupia Wielka) Lista Zalecanych Odmian – dlaczego warto na niej się opierać planując uprawę.

Po przedstawieniu referatów odbyła się debata której moderatorem był redaktor naczelny Top-Agrar, Karol Bujoczek. Pytanie brzmiało: Czy Polska może być samowystarczalna w produkcji białka? Uczestnikami debaty byli zaproszeni goście: prof. dr hab. Iwona Bartkowiak-Broda (IHAR, Poznań), mgr inż. Mariusz Olejnik (Prezes Zarządu Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku), dr inż. Lecz Kępczyński (Dyrektor Generalny Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju), mgr Adam Tański (Prezydent Izby Zbożowo-Paszowej) oraz prof. dr hab. Michał Jerzak (Prezes Warszawskiej Giełdy Towarowej, Uniwersytet Poznański).

Dyskusja była niezwykle ożywiona, a jej konkluzja prowadziła do stwierdzenia, że można zwiększyć udział pasz rzepakowych w krajowym bilansie białka paszowego z około 20 do 30% głównie w żywieniu bydła i świń, na co wskazują badania Instytutu Zootechniki PIB. Wobec trwającego zakazu stosowania mączek zwierzęcych w żywieniu zwierząt, importu tańszego i lepszego białka sojowego wyklucza się jego pełną substytucję na rynku krajowym. Nasiona wysokobiałkowych roślin strączkowych mogą stanowić 5-10% zapotrzebowania na białko paszowe. W prowadzenie zakazu stosowania pasz GMO w żywieniu zwierząt w Polsce sprzeczne jest z ustawodawstwem Unii Europejskiej i zagraża likwidacją krajowej produkcji drobiu rzeźnego oraz ograniczeniem produkcji tuczników. Wobec roli i znaczenia mięsa drobiowego i wieprzowego w wyżywieniu mieszkańców Polski, a także dodatniego i rosnącego bilansu w handlu zagranicznym produktami mięsnymi, zakaz stosowania pasz GMO uderza w fundamentalne interesy naszego kraju, może wyeliminować polski eksport z międzynarodowego obrotu towarowego. Uczestnicy Forum w rozmowach kuluarowych przyznawali, że wprowadzenie zakazu pasz GMO w żywieniu zwierząt, jest lobowaniem za importem mięsa niewiadomego pochodzenia, z cała pewnością wytwarzanego na paszach GMO.

 
 
© 2008-2018 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.