Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Strona główna arrow Aktualności arrow Inne wydarzenia arrow Kulinarna Akcja Bezpośrednia - Rasy rodzime zwierząt gospodarskich
Dzisiaj jest: wtorek, 17 października 2017 11:26:15
Odwiedziło nas: 8349255 gości (dzisiaj: 1138, wczoraj: 2177)
Aktualności: Inne wydarzenia
Kulinarna Akcja Bezpośrednia - Rasy rodzime zwierząt gospodarskich
13 marca 2012

W dniu 10 marca odbyła się w Warszawie Kulinarna Akcja Bezpośrednia, pt. Rasy rodzime zwierząt gospodarskich. Współorganizatorem tej akcji organizowanej tradycyjnie przez warszawski Slow Food był Instytut Zootechniki PIB.

Slow Food jest międzynarodową organizacją typu non-profit, która określa swój cel jako: "ochrona prawa do smaku". Powstała w 1986 roku we Włoszech i od początku zajęła się szeroko rozumianą ochroną oraz wspieraniem niewielkich regionalnych producentów żywności - szczególnie żywności oryginalnej, produkowanej w sposób niespotykany w różnych regionach świata. W ciągu 15 lat istnienia Slow Food przekształcił się w międzynarodowy ruch zrzeszający ponad 60 tysięcy członków na wszystkich kontynentach.

W Polsce Slow Food rozpoczął działalność w 2002 roku. Struktura organizacyjna ruchu opiera się na tzw. conviviach, czyli zrzeszeniach osób, z których pierwsze powstało w Krakowie.

W niedzielnej imprezie, która zgromadziła liczną grupę zainteresowanych wygłoszone zostały dwa wykłady. Pierwszy, przedstawiony przez prof. dr hab. Jędrzeja Krupińskiego – Dyrektora Instytutu Zootechniki PIB, dotyczył działalności Instytutu, ras objętych programami ochrony zasobów genetycznych zwierząt ze szczególnym uwzględnieniem owcy pomorskiej. Drugi zaprezentowany przez prof. dr hab. Pawła Bielańskiego dotyczył królika popielniańskiego. Podczas spotkania słuchacze mieli okazję dokonać degustacji zarówno mięsa królików , jak i jagnięciny, jaj lokalnych ras kur oraz serów owczych. Produkty pochodziły z zakładów doświadczalnych Instytutu Zootechniki: Chorzelowa (króliki i jaja), Kołudy Wielkiej (sery owcze), Kołbacza (jagnięcina). Podczas dyskusji poruszono szereg problemów związanych z ochroną zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich, trudnym zadaniem popularyzacji produktów od nich pochodzących. Można było zorientować się, że wiedza polskich konsumentów w tym zakresie jest ograniczona, a polskie rasy są za mało znane i popularyzowane na rynku. Podczas imprezy dla przybyłych osób zorganizowano szereg atrakcji: finał konkursu kulinarnego "Tradycyjne produkty - nowoczesna kuchnia polska" dla uczniów szkół gastronomicznych, warsztaty gotowania dla dzieci "Bułeczki i spółka", kiermasz produktów regionalnych: serów, wędlin, wypieków, likierów i nalewek, ziół, przetworów owocowych i warzywnych, miodów itp. Spotkanie odbyło się w historycznym obiekcie: Fortecy parku Traugutta, wybudowanej przez namiestnika cara Mikołaja I po Powstaniu Listopadowym. Forteca stanowiła obiekt wojskowy, mający ułatwiać namiestnikowi Rosji tłumienie ruchów niepodległościowych w Warszawie. Obecnie jest własnością prywatną i służy spotkaniom popularyzacji zdrowej żywności.

*** GALERIA ZDJĘĆ ***  

 
 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.