Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: piątek, 20 października 2017 10:44:49
Odwiedziło nas: 8357060 gości (dzisiaj: 756, wczoraj: 4060)
Prace badawcze w 2007 roku

Temat 2234.1

"Określenie i wykorzystanie współczynników strawności jelitowej aminokwasów w bilansowaniu białka mieszanek paszowych dla kurcząt brojlerów"

Autorzy: W. Szczurek, P. Hanczakowski, B. Szymczyk

Opis

Przedmiotem badań strawnościowych na kurczętach w wieku 30 dni było oznaczenie współczynników rzeczywistej strawności jelitowej aminokwasów zawartych w: wybranych zbożach i nasionach strączkowych, pełnych nasionach rzepaku, produktach pochodnych wytwarzania biopaliw (wytłokach rzepakowych i wywarze kukurydzianym DDGS) oraz sojowej i rzepakowej śrucie poekstrakcyjnej. Celem eksperymentu wzrostowego na ptakach w okresie od 22. do 42. dnia życia była weryfikacja oznaczonych współczynników obejmująca badanie efektów żywieniowych (przyrost masy ciała, wykorzystanie paszy, umięśnienie tuszek), wybranych wskaźników ekonomicznych oraz wydalania azotu w odchodach. Stosowano wieloskładnikowe diety doświadczalne sporządzane w dwóch wersjach bilansowania głównych aminokwasów limitujących (Met, Cys, Lys, Thr i Trp): zawartość z analizy chemicznej (aminokwasy ogólne) lub zawartość z analizy chemicznej x oznaczony współczynnik (aminokwasy strawne). Pod względem stopnia trawienia białka i aminokwasów niezbędnych, badane surowce uszeregowano w następującej kolejności; zboża: kukurydza> pszenica> jęczmień; nasiona: bobik= groch> rzepak; produkty uboczne: śruta sojowa> wytłoki rzepakowe> śruta rzepakowa> wywar DDGS. Wyniki doświadczenia wzrostowego wykazały, że bilansowanie diet pszennych z udziałem śruty sojowej (10%), bobiku i grochu (10%), wywaru DDGS (10%) oraz pasz rzepakowych (śruty lub wytłoków lub nasion) z uwzględnieniem strawności aminokwasów tych surowców oznaczonej w 30 dniu życia, sprzyja utrzymaniu wysokiej efektywności odchowu kurcząt brojlerów w okresie od 22 do 42 dnia, zwłaszcza w odniesieniu do wykorzystania paszy, umięśnienia tuszek i kosztów paszowych uzyskanej produkcji. Lepsze wykorzystanie diet bilansowanych w oparciu o strawne aminokwasy skutkowało ograniczeniem emisji związków azotowych z odchodami ptaków.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.