Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: niedziela, 17 grudnia 2017 5:23:16
Odwiedziło nas: 8501644 gości (dzisiaj: 531, wczoraj: 1098)
Prace badawcze w 2007 roku

Temat 2301.2

"Wpływ stosowania nasion oleistych i makuchu rzepakowego w żywieniu owiec wysokoplennych w okresie ciąży i karmienia na wyniki odchowu jagniąt"

Autorzy: B. Borys, M. Pietras

Opis

Celem badań było określenie wpływu stosowania nasion rzepaku i lnu oraz makuchu rzepakowego w żywieniu owiec wysokoplennych w okresie wysokiej ciąży i karmienia jagniąt na rozwój potom­stwa. Badania zrealizowano w IZ-PIB ZD Kołuda Wielka w latach 2005-2007, na 132 matkach owcy kołudzkiej i ich potomstwie. Badano wypływ w/w komponentów o wysokiej zawartości niena­syconych kwasów tłuszczowych na użytkowość matek i rozwój jagniąt, produkcję siary i mleka oraz wybrane wskaźniki biochemiczne krwi matek i potomstwa. Zrealizowano 2 doświadczenia; w 2005 roku w warunkach żywienia paszami letnimi i w 2006 zimowymi. W każdym doświadczeniu utworzono 3 grupy owiec-matek, które w 5. miesiącu ciąży i 1 miesiącu karmienia jagniąt żywiono: I gr. – bez komponentów oleistych, II gr. – z udziałem nasion rzepaku i lnu, oraz III gr. – z udziałem makuchu rzepakowego i nasion lnu. Żywienie owiec komponentami oleistymi nie wpłynęło istotnie na zmiany ich masy ciała i stanu kondycyjnego oraz parametry użytkowości rozpłodowej. Nie stwierdzono również istotnego wpływu na masę miotów i pojedynczych jagniąt po urodzeniu oraz tempo wzrostu w pierwszym miesiącu życia. Ogólnie korzystny wpływ miał badany czynnik żywieniowy na składu kwasów tłuszczowych tłuszczu siary. Natomiast niejednoznaczny i wymagający dalszych badań był wpływ żywienia oleistymi na poziom mleczności matek oraz skład siary i mleka, a także profil metaboliczny krwi matek i ich potomstwa. Wykazano pełną przydatność nasion rzepaku i lnu oraz makuchu rzepakowego jako komponentów mieszanek treściwych w żywieniu owiec-matek. Natomiast nie uzyskano wyraźniejszych efektów zastosowania komponentów z dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych w zakresie rozwoju prenatalnego i postnatalnego jagniąt z wykotów wielorakich.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.