Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: wtorek, 17 października 2017 9:38:40
Odwiedziło nas: 8348920 gości (dzisiaj: 803, wczoraj: 2177)
Prace badawcze w 2007 roku

Temat 4127.1

"Wpływ ograniczonego dostępu do wody na wyniki odchowu kurcząt brojlerów"

Autorzy: Skomorucha, E. Herbut, E. Sosnówka-Czajka. R. Muchacka, J. Puchała, D. Fima

Opis

Celem badań była ocena wpływu przerw w dostępie do wody pitnej na produkcyjność i jakość mięsa kurcząt brojlerów oraz czy taka technologia odchowu mogłaby pomóc w ochronie środowiska naturalnego. Badania składały się z trzech doświadczeń: 1. „Wpływ ograniczonego dostępu do wody przez 16 h / dobę na wyniki odchowu i jakość mięsa kurcząt brojlerów”; 2. „Wpływ ograniczonego dostępu do wody przez 8 h / dobę na wyniki odchowu i jakość mięsa kurcząt brojlerów”; 3. „Reakcja kurcząt brojlerów na podanie roztworu izotonicznego po zastosowaniu ograniczonego dostępu do wody”.

Na podstawie uzyskanych wyników można stwierdzić, iż najbardziej racjonalnym ograniczeniem kurczętom brojlerom dostępu do wody pitnej wydaje się być ograniczenie 8 h/dobę, gdyż nie wpłynęło negatywnie na wyniki produkcyjne kurcząt brojlerów i poprawiło wskaźniki ekonomiczne odchowu. Ograniczenie dostępu do wody pitnej przez 8 h/dobę zmniejszyło również zawartość wilgoci w odchodach i w ściółce poprawiając tym samym mikroklimat w brojlerni poprzez obniżenie amoniaku w powietrzu brojlerni, co mogłoby pomóc w ochronie środowiska naturalnego.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.