Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: niedziela, 17 grudnia 2017 16:34:04
Odwiedziło nas: 8502161 gości (dzisiaj: 1048, wczoraj: 1098)
Prace badawcze w 2007 roku

Temat 4208.1

"Badania nad efektywnością produkcji żywca wołowego od krów mamek rasy simentalskiej i ras mięsnych w warunkach rolnictwa ekologicznego"

Autorzy: Z. Choroszy, A. Bilik, B. Choroszy, K. Węglarzy, A. Janik

Opis

Przeprowadzono badania, w których materiałem doświadczalnym były krowy mamki (22 krów simentalskich i 40 krów rasy Hereford) oraz ich potomstwo. Przyjęto w założeniach wczesno-wiosenny termin wycieleń tak, aby odchów cieląt odbywał się głównie na pastwisku.

Cielęta odsadzano od matek w wieku 7-9 miesięcy. Odsadzone jałówki przeznaczano głównie na remont stada, natomiast buhajki do dalszego opasu. Wyniki badań wykazały, że buhajki rasy Limousine i Simental charakteryzowały się wyższą wartością opasową i rzeźną w porównaniu z buhajkami rasy Hereford. Miały one również wyższą w musculusus thoracis zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 (m.in. C 20:5 n-3, C 22: 6 n-3 oraz C 18:3 n-3) oraz niższą kwasów tłuszczowych nasyconych C 14:0 i C 16:0. Buhajki rasy Hereford i Limousine miały wyższą niż zwierzęta rasy simentalskiej zawartość kwasów tłuszczowych MUFA oraz węższy i bardziej zbliżony do prawidłowego stosunek PUFA n-6/n-3. Badaniami objęto również 44 krowy rasy Limousine oraz ich potomstwo. Przeprowadzono doświadczenia żywieniowe na 36 buhajkach rasy Limousine w końcowym, trwającym 70 dni okresie opasania. Celem podjętych badań było określenie w jakim stopniu dawki pokarmowe zróżnicowane pod względem rodzaju skarmianej paszy objętościowej (kiszonka z kukurydzy, kiszonka z trawy łąkowej, zielonka pastwiskowa) i intensywność żywienia w końcowym okresie opasania buhajków wpłyną na cechy opasowe i rzeźne, skład chemiczny oraz składniki lipidowe mięsa. Z badań wynika, że bez względu na intensywność opasania, buhajki rasy Limousine żywione w końcowym okresie opasania dawkami pokarmowymi z udziałem zielonki pastwiskowej lub kiszonki z przewiędniętej trawy łąkowej, jako paszy podstawowej, miały wyższą zawartość w tłuszczu śródmięśniowym mięśnia najdłuższego grzbietu (MLD) wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 o właściwościach prozdrowotnych (PUFA n-3; w tym: EPA i DHA) oraz korzystniejszy stosunek PUFA n-6/n-3, niż zwierzęta żywione kiszonką z kukurydzy.

Uzyskane wyniki badań nad modyfikowaniem właściwości prozdrowotnych mięsa bydlęcego metodami żywieniowymi, dostarczyły nowych danych, odnośnie możliwości poprawy cech funkcjonalnych produkowanej wołowiny, poprzez zastosowanie dawek pokarmowych zróżnicowanych zarówno pod względem rodzaju skarmianej paszy objętościowej, jak i jej stosunku do paszy treściwej w końcowym okresie opasania buhajków.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.