Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: piątek, 20 października 2017 10:37:35
Odwiedziło nas: 8357024 gości (dzisiaj: 720, wczoraj: 4060)
Prace badawcze w 2007 roku

Temat 4418.1

"Określenie zależności pomiędzy ceną skupu a zmianami w pogłowiu zwierząt"

Autorzy: A. Szumiec, E. Sowula-Skrzyńska, A. Borecka, T. Novak

Opis

Malejący udział ceny skupu surowca w cenie detalicznej produktów pochodzenia zwierzęcego skutkował zmniejszającym się pogłowiem zwierząt. Stwierdzono (2004 r.) bardzo dużą korelację cen skupu mleka z cenami detalicznymi: mleka odtłuszczonego w proszku (współczynnik korelacji Pearsona 0,9493), oraz śmietany i śmietanki o zawartości 30% tł. (współczynnik korelacji Pearsona 0,9301). W roku 2005 rosnące ceny skupu mleka surowego kl. Ex powodowały wzrost cen detalicznych sera dojrzewającego Edamskiego (wsp. korelacji 0,9674). W roku 2006 brak związku cen skupu mleka surowego kl. Ex i cen detalicznych stwierdzono dla masła o zawartości 82% tłuszczu (współczynnik korelacji -0,8961) oraz dla mleka odtłuszczonego w proszku (współczynnik korelacji -0,7730). W roku 2007 nie wykazano silnych dodatnich ani ujemnych korelacji pomiędzy ceną skupu surowca a ceną detaliczną produktów. W 2005 roku podobnie jak dla mleka kl. Ex silnie skorelowane były ceny skupu mleka kl. I z cenami detalicznymi sera dojrzewającego Edamskiego (współczynnik korelacji 0,9561) oraz twarogu o zaw. 40% tłuszczu (współczynnik korelacji 0,8537). Analizując zależności cen skupu żywca wieprzowego w kl. EUROP od cen detalicznych produktów i wyrębów wieprzowych stwierdzono, że w roku 2004 wzrost cen skupu surowca przekładał się na wzrost cen detalicznych wszystkich badanych produktów. W 2005 roku dużą zależność cen detalicznych wykazano tylko dla schabu środkowego z kością (z ceną skupu żywca wieprzowego kl. E), szynki gotowanej (z ceną skupu żywca wieprzowego kl. U). W 2006 roku zmiany cen skupu żywca wieprzowego w kl. EUROP powodowały zmiany cen schabu środkowego z kością oraz szynki gotowanej, natomiast w roku 2007 wzrost cen skupu żywca we wszystkich klasach powodował wzrost cen detalicznych wszystkich produktów i wyrębów wieprzowych. Poddając analizie korelacyjnej produkty i wyręby wołowe stwierdzono, że w 2004 roku wzrost cen skupu żywca wołowego przekładał się na wzrost cen detalicznych wszystkich produktów z wyjątkiem ćwierci wołowych przednich. Żadnych związków nie stwierdzono w roku 2005 i w roku 2007, natomiast w roku 2006 wzrost cen skupu żywca wołowego powodował wzrost cen detalicznych rostbefu z kością.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.