Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: wtorek, 17 października 2017 9:41:25
Odwiedziło nas: 8348937 gości (dzisiaj: 820, wczoraj: 2177)
Prace badawcze w 2007 roku

Temat 5116.1

"Rozmieszczenie tłuszczu śródmięśniowego oraz marmurkowatości w mięśniu najdłuższym grzbietu świń"

Autorzy: R. Eckert, M. Różycki B. Orzechowska, M. Szyndler-Nędza

Opis

Celem pracy była ocena rozkładu poziomu tłuszczu śródmięśniowego, marmurkowatości oraz profilu kwasów tłuszczowych w m.l.d., jako parametrów określających walory jakościowe mięsa wieprzowego. Wyniki badań wskazały na potrzebę zmiany miejsca pobierania optymalnej lokalizacji próby m.l.d. Pozwoli to na bardziej obiektywną ocenę jakościową całego mięśnia pod względem tych cech, na które coraz częściej zwracają uwagę odbiorcy surowca rzeźnego.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.