Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: sobota, 21 października 2017 5:16:03
Odwiedziło nas: 8358348 gości (dzisiaj: 417, wczoraj: 1627)
Prace badawcze w 2007 roku

Temat 5213.1

"Wpływ nienasyconych kwasów tłuszczowych na efekty oddziaływania bakterii probiotycznych kurcząt brojlerów"

Autorzy: M. Pietras, T. Barowicz, B. Brzóska, Z. Hycka, A. Grzesiak

Opis

Celem przeprowadzonych badań było określenie wpływu nienasyconych kwasów tłuszczowych i bakterii probiotycznych na wyniki odchowu kurcząt brojlerów i jakość mięsa. Wykonano dwa doświadczenia na łącznej liczbie 1200 kurcząt brojlerów, odchowywanych do wieku 49 dni ze stałym dostępem do paszy i wody. W doświadczeniu I kurczęta przydzielono losowo do 6 grup. Ptaki żywiono mieszankami paszowymi zawierających w swoim składzie 3% oleju lnianego jako źródła kwasu linolenowego lub 3% oleju słonecznikowego jako źródła kwasu linolowego. Kurczęta grup kontroli pozytywnej otrzymywały mieszanki zawierającymi avilamycynę. Grupy kontroli negatywnej żywiono mieszankami bez antybiotyku. W grupach doświadczalnych kurczęta żywione mieszankami bez antybiotyku inokulowano per oss zawiesiną bakterii Lactobacillus rhamnosus bezpośrednio po transporcie z zakładu wylęgowego oraz w 21 dniu życia w ilościach odpowiednio: 2,5x108 i 5,0x108/szt.

W doświadczeniu II, kurczęta grup doświadczalnych jednorazowo inokulowano per oss zawiesiną bakterii Lactobacillus rhamnosus ilości 2,5x108 bezpośrednio po transporcie z zakładu wylęgowego. W 49 dniu życia ptaków przeprowadzono ubój doświadczalny 8 kurcząt z każdej grupy. Określono odczyn treści pokarmowej w wolu, żołądku, jelicie cienkim, ślepym i grubym. Tuszki kurcząt poddano uproszczonej analizie rzeźnej. W próbkach mięsa piersi oznaczono zawartość suchej masy, białka ogólnego, tłuszczu surowego i cholesterolu. W lipidach mięsa oznaczono profil kwasów tłuszczowych. W osoczu krwi oznaczono zawartość glukozy, triacylgliceroli, cholesterolu całkowitego, frakcji HDL. U kurcząt żywionych mieszanką zawierającą olej lniany i otrzymujących bakterie kwasu mlekowego stwierdzono wyższą przeżywalność ptaków, spadek zawartości tłuszczu okołożołądkowego, wzrost udziału kwasu linolowego, CLA i α-linolowego w lipidach mięsa oraz tendencję do obniżania się zawartości cholesterolu w mięsie i plazmie krwi w porównaniu do ptaków otrzymujących olej słonecznikowy .

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.