Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: piątek, 15 grudnia 2017 5:22:06
Odwiedziło nas: 8495368 gości (dzisiaj: 736, wczoraj: 1335)
Prace badawcze w 2007 roku

Temat 5214.1

"Wpływ rodzaju tłuszczu w paszy dla królików na wskaźniki użytkowości rozpłodowej i profil kwasów tłuszczowych w mięsie"

Autorzy: D. Kowalska, P. Bielański, M. Piórkowska

Opis

Celem prowadzonych badań było określenie wpływu 4% dodatku oleju lnianego, rzepakowego i rybnego oraz przeciwutleniacza na jakość mięsa króliczego. Materiał doświadczalny stanowiło 70 samic stada podstawowego rasy nowozelandzkiej białej oraz całość odchowanego po nich potomstwa. Utworzono 7 grup żywieniowych: grupa I – żywiona granulowaną mieszanką podstawową o standardowej recepturze, grupa II – żywiona mieszanką z 4% udziałem oleju rzepakowego, grupa III – żywiona granulowaną mieszanką z 4% udziałem oleju rzepakowego oraz zwiększonym o 100% udziałem witaminy E, grupa IV – żywiona granulowaną mieszanką z 4% udziałem oleju lnianego, grupa V – żywiona granulowana mieszanką z 4% udziałem oleju lnianego oraz zwiększonym o 100% udziałem witaminy E, grupa VI – żywiona granulowaną mieszanka z 4% udziałem oleju rybnego, grupa VII – żywiona granulowana mieszanką z 4% udziałem oleju rybnego oraz zwiększonym o 100% udziałem witaminy E. Doświadczenie zakończono ubojem zwierząt w wieku 3 miesięcy. Tuszki poddano dysekcji. W próbkach mięsni tylnej nogi zwierząt oznaczono: profil wyższych kwasów tłuszczowych, cholesterol całkowity, witaminę E, aldehyd malonowy po 14 i 90 dniach przechowywania. Badania sensoryczne obejmowały ocenę natężenia zapachu, jakości zapachu, kruchości, soczystości, intensywności smakowitości i jakości smakowitości w skali od 1-5 punktów, wyliczono również wskaźnik sensorycznej jakości całkowitej.

Podsumowując wyniki prowadzonych badań należy stwierdzić, że dodatek oleju rzepakowego, lnianego i rybnego do paszy dla królików miał korzystny wpływ na skład frakcji lipidowej mięsa tych zwierząt powodując wysoko istotny spadek ogólnej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych (SFA) oraz wzrost zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych PUFAn-3. Dodatek witaminy E zapobiegał procesom oksydacji lipidów, co wskazuje na skuteczność zastosowanego przeciwutleniacza. Po dodaniu witaminy E do diety obserwowano bardzo wyraźne jej odkładanie w mięsie. Ma to duże znaczenie dla konsumentów, gdyż w celu zapewnienia właściwego przyswajania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ich spożyciu powinna towarzyszyć witamina E jako naturalny przeciwutleniacz, a zalecana jej ilość to 0,4 mg α-tokoferolu na 1 g kwasów. Pomiędzy grupami nie stwierdzono statystycznych różnic dotyczących wskaźnika sensorycznej jakości całkowitej, co wskazuje na brak wpływu dodatku olejów na cechy sensoryczne mięsa.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.