Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: piątek, 15 grudnia 2017 5:36:36
Odwiedziło nas: 8495497 gości (dzisiaj: 865, wczoraj: 1335)
Prace badawcze w 2007 roku

Temat 5220.1

"Wpływ mieszaniny ekstraktów ziołowych na wyniki tuczu i jakość mięsa wieprzowego"

Autorzy: E. Hanczakowska, M. Świątkiewicz, A. Jarocka

Opis

Badano właściwości przeciwutleniające mieszaniny ekstraktów ziołowych składających się szałwii, melisy, pokrzywy zwyczajnej oraz jeżówki purpurowej. Do tuczu przeznaczono 60 warchlaków, które przydzielono do 3 grup doświadczalne i żywione mieszanką bez dodatków w grupie I – kontrolnej, w grupie II mieszanką zawierającą dodatek 150 mg/kg paszy syntetycznego przeciwutleniacza BHT, w grupie III mieszanką zawierającą dodatek 500mg/kg mieszaniny suszonych ekstraktów. Aktywność antyoksydacyjna sporządzonej mieszaniny w przeliczeniu na 1 g preparatu wynosiła 1917,0 μmoli Troloxu, a zawartość związków polifenolowych (GAE) 43,4 mg/g. Stwierdzono, że średnie przyrosty dzienne u zwierząt otrzymujących w paszy dodatek BHT lub mieszaniny ekstraktów były odpowiednio o 3,8 i 5,8% wyższe w porównaniu do zwierząt grupy kontrolnej. Zastosowane dodatki nie wpłynęły istotnie na jakość uzyskanych tusz. Jedynie powierzchnia oka polędwicy u tuczników otrzymujących badane ekstrakty była większa o 4,5%. Mięso zwierząt cechował podobny wskaźnik wodochłonności oraz TBA-RS oznaczony w 3 tygodnie po uboju, natomiast po 5 miesiącach jego przechowywania obserwowano istotne obniżenie wskaźnika TBA –RS w mięsie zwierząt otrzymujących dodatek mieszaniny ziół w porównaniu do mięsa pozostałych tuczników. Dodatek badanej mieszaniny ekstraktów wpłynął na istotne obniżenie zawartości cholesterolu w mięsie. Wykonana ocena sensoryczna mięsa wskazuje, że dodatek zarówno BHT jak i ekstraktów korzystnie wpłynął na jego zapach (P<0,01). Tłuszcz mięsa charakteryzował się wyższą zawartością kwasów tłuszczowych PUFA (P>0,01) w porównaniu do tłuszczu mięsa tuczników pozostałych grup.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.