Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: piątek, 15 grudnia 2017 5:25:29
Odwiedziło nas: 8495398 gości (dzisiaj: 766, wczoraj: 1335)
Prace badawcze w 2007 roku

Temat 1229.2

"Wpływ długości dnia na użytkowość rozpłodową i mleczną owiec"

Autorzy: K. Korman, E. Pakulska, T. Pakulski, A. Jarzynowska, M. A. Osikowski

Opis

Badania wykonano w dwóch powtórzeniach na ogółem 400 owcach matkach i ich potomstwie. W grupie I owce kryto w terminie jesiennym (wrzesień – październik), w okresie skracającego się dnia, a w grupie II w terminie zimowym (styczeń – luty) w okresie wydłużającego się dnia świetlnego. Okres laktacji w grupie I przypadał na miesiące wiosenne i letnie – początkowo wydłużającego się, a następnie skracającego się dnia świetlnego, a w grupie II skracającego się dnia świetlnego. Przy nieco lepszej płodności, plenności i przeżywalności jagniąt od 1 matki przeznaczonej do stanówki (1 m. p. st.) w grupie I odchowano i sprzedano więcej jagniąt niż w grupie II – odpowiednio 1,810 i 1,785 oraz 1,575 i 1,490. W grupie I w okresie dojenia uzyskano o 31,3% więcej mleka niż w grupie II – odpowiednio 67,94 i 51,76 kg z tym, że mleko owiec grupy I zawierało mniej składników stałych, co zmniejszyło wydajność sera twarogowego w porównaniu z mlekiem owiec grupy II – na 1kg tego sera zużywano odpowiednio 3,31 i 2,85 kg mleka. Przy kryciu owiec w terminie jesiennym uzyskano znacznie korzystniejszą niż przy kryciu w terminie zimowym relację między wartością finansową uzyskanych produktów i kosztem pasz - średnio o 88 zł w przeliczeniu na 1 m. p. st.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.