Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
Kontakt:
tel.: +48 12 357 27 00, +48 666 081 111
faks : +48 12 422 80 65
Strona główna arrow Prace badawcze
Dzisiaj jest: poniedziałek, 24 czerwca 2019 20:01:47
Odwiedziło nas: 9515770 gości (dzisiaj: 1703, wczoraj: 2027)
Prace badawcze w 2012 roku

Zadanie 03-4.00.1

"Genetyczno-środowiskowe uwarunkowania efektywności produkcji ras zachowawczych drobiu"

Cel zadania

opracowanie optymalnych metod utrzymania drobiu ras zachowawczych wpływających na poprawę efektywności chowu

Opis

Przeprowadzono ocenę jakości mięsa gęsi ras zachowawczych odmian południowych utrzymywanych w chowie ekologicznym i tuczu owsianym, stwierdzając istotne różnice zarówno między rodami gęsi jak i systemem chowu. Wykazano, że w chowie ekologicznym uzyskuje się dietetyczne mięso o cechach jakości oczekiwanych przez konsumentów, mniej otłuszczone, o dobrym smaku i zapachu.

Wykonano szczegółową charakterystykę jakości jaj 7 rodów kur i 6 rodów kaczek objętych programem ochrony pod kątem czynników kształtujących jakość białka jaja ze szczególnym uwzględnieniem lizozymu. W białku jaj kur K-66 oraz kaczek pomniejszonych (K-2) zanotowano największą zawartości lizozymu, który może być wykorzystywany w przemyśle spożywczym, biomedycznym, farmakologii i weterynarii.

Zbadano produkcyjność kur ras objętych programem ochrony i jakość jaj w warunkach wydłużonego przepierzaniem okresu użytkowości ptaków. Potwierdzono, że w drugim cyklu nieśności kury znoszą jaja o dobrych cechach i uzyskują dobre wyniki wylęgowości, przy niewielkim obniżeniu produkcyjności.

Oceniono możliwość wykorzystanie kogutów rasy Karmazyn (R-11) do produkcji kapłonów. Stwierdzono, że koguty tej rasy osiągają bardzo dobre tempo przyrostu, ale ich tuszki są znacznie otłuszczone.

Dokonano obszernej analizy krzywych nieśności i parametrów jakości jaj uzyskanych w populacjach zachowawczych kur nieśnych w porównaniu do mieszańców towarowych Messa 45.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2019 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.