Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: poniedziałek, 20 listopada 2017 20:17:31
Odwiedziło nas: 8438347 gości (dzisiaj: 1663, wczoraj: 4652)
Prace badawcze w 2008 roku

Temat 1119.2

"Ocena zmienności genu kwaśnego mięsa u świń linii 990"

Autorzy: dr inż. A. Kwaczyńska

Opis

Wada ,,kwaśnego mięsa? u świń jest wadą jakości mięsa znaną pod nazwą rendement napole (RN?), specyficzną dla świń rasy Hampshire. Mięso takich zwierząt charakteryzuje się niskim pH mierzonym 24 godziny po uboju < 5,4, obniżoną wydajnością przy obróbce cieplnej, wyższą o około 70% zawartością glikogenu w mięśniach szkieletowych, lepszą jakością sensoryczną wyrobów z mięsa surowego.

Stwierdzono, że z występowaniem tej wady związana jest mutacja w kodonie 200 genu PRKAG3 (protein kinase AMP-activated ?3 subunit gene). U świń gen ten znajduje się na chromosomach 15. pary. Milan (2000) opracował test DNA wykrywający mutację tego genu. Dominujący zmutowany allel oznaczono RN?, niezmutowany allel rn+.

Badania przeprowadzono na 309 loszkach syntetycznej linii 990 utworzonej z udziałem kilku ras, między innymi rasy Hampshire, u których stwierdzano występowanie niniejszej mutacji. Celem było określenie częstości występowania alleli w locus PRKAG3, wpływu zmienności w obrębie genu PRKAG3 na jakość mięsa. Polimorfizm oznaczano metodą PCR/RFLP.

Stwierdzono, że wszystkie osobniki w locus PRKAG3 posiadały genotyp rn+/ rn+, co upoważnia do stwierdzenia, że populacja świń linii 990 pozbawiona jest obecności allelu kwaśnego mięsa RN?.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.