Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: wtorek, 21 listopada 2017 16:27:32
Odwiedziło nas: 8440040 gości (dzisiaj: 1394, wczoraj: 1962)
Prace badawcze w 2008 roku

Temat 2238.1

"Kiszone ziarno kukurydzy jako główne źródło energii w dawkach pokarmowych dla krów mlecznych i cieląt"

Autorzy: prof. dr hab. J. Strzetelski

Opis

Badano wpływ kiszonego ziarna kukurydzy jako głównego źródła skrobi w dawkach pokarmowych dla krów mlecznych i cieląt na produkcyjność krów, skład mleka i metabolity w krwi w okresie do 210. dni laktacji. W każdej grupie cieląt badano wyniki odchowu, rozwój żwacza, procesy fermentacyjne i skład kwasów tłuszczowych tłuszczu śródmięśniowego. W doświadczeniu na 30 krowach phf (3 grupy żywieniowe i 1-3 technologiczne) stosowano TMR z udziałem gniecionego jęczmienia lub gniecionego kiszonego ziarna kukurydzy jako źródła skrobi. W doświadczeniu na 40 cielętach-buhajkach od 9. do 90. dnia życia utworzono 4 grupy żywieniowe otrzymujące w paszy jęczmień, suszone ziarno kukurydzy lub jęczmień i kiszone wilgotne ziarno kukurydzy. W odstępach dwutygodniowych analizowano krew cieląt na zawartość kwasu beta-hydroksymasłowego (BHBA) oraz określano zawartość skrobi w kale. Po uboju określano masę półtusz, pH i LKT w płynie żwacza oraz badano obraz mikroskopowy ścian żwacza. W mięśniu najdłuższym grzbietu oznaczano profil kwasów tłuszczowych oraz wykonano ocenę fizykochemiczną i organoleptyczną.

Wykazano, że użycie ziarna kukurydzy jako głównego źródła skrobi w TMR podczas całej laktacji zmniejszyło pobranie suchej masy paszy bez wpływu na wskaźniki produkcyjne i metaboliczne. W środkowym okresie laktacji wpłynęło jednak istotnie na zwiększenie mleczności oraz liczbowy wzrost zawartości białka w mleku natomiast obniżenie tłuszczu. W żywieniu cieląt zastąpienie 50% jęczmienia w mieszance paszowej kiszonym ziarnem kukurydzy polepszyło wykorzystanie paszy i dzienne przyrosty masy ciała. Zastąpienie 50% suchego ziarna kukurydzy ziarnem kiszonym polepszyło trawienie skrobi bez wpływu na wskaźniki produkcyjne. Kiszone ziarno kukurydzy powodowało obniżenie pH treści żwacza bez wpływu na rozwój brodawek śluzówki żwacza i poziom BHBA we krwi; pogorszyło zapach mięsa, natomiast zwiększyło udział nienasyconych kwasów tłuszczowych szeregu n-3 i obniżyło stosunek kwasów n-6 : n3.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.