Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: niedziela, 19 listopada 2017 4:16:08
Odwiedziło nas: 8432473 gości (dzisiaj: 441, wczoraj: 1593)
Prace badawcze w 2008 roku

Temat 2239.1

"Wpływ dodatku enzymów fibrolitycznych do dawek pokarmowych (TMR) na pobranie paszy, produkcyjność i składniki mleka krów"

Autorzy: doc. dr hab. K. Bilik

Opis

Badano wpływ żywienia krów w okresie okołoporodowym dawkami TMR z dodatkiem enzymu fibrolitycznego (ksylanaza) na rozkład składników pokarmowych w żwaczu (3 krowy przetokowane) i aktywność fermentacyjną (8 krów dojnych) oraz pobranie i wykorzystanie paszy, wydajność i skład mleka, metabolity w krwi i wskaźniki rozrodcze (18 krów phf czb w okresie przed wycieleniem i do 10. tygodnia laktacji).

Stwierdzono, że dodatek enzymu zwiększył w żwaczu rozkład suchej masy (SM) i włókna neutralno-detergentowego z siana łąkowego oraz SM i skrobi z jęczmienia. Enzym nie miał wpływu na pH i N-NH3 płynu żwaczowego pobranego przed odpasem, natomiast zwiększyła się suma lotnych kwasów tłuszczowych (kwas octowy, propionowy i masłowy) oraz stosunek kwasu octowego do propionowego. Po odpasie wzrastało stężenie N-NH3 oraz sumy LKT, natomiast stosunek kwasu octowego do propionowego obniżał się. Dodatek enzymu w okresie od 3. tygodnia przed ocieleniem do 10. tygodnia laktacji wykazywał tendencję do poprawy wydajności mlecznej krów phf czb, badanych metabolitów i wybranych wskaźników rozrodczości. Nie stwierdzono wyraźnego wpływu enzymu na pobranie paszy i skład mleka.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.