Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: czwartek, 23 listopada 2017 10:02:45
Odwiedziło nas: 8444026 gości (dzisiaj: 801, wczoraj: 2138)
Prace badawcze w 2008 roku

Temat 2240.1

"Trawienie in sacco frakcji białkowych i węglowodanowych wybranych pasz w zależności od udziału włókna w dawce pokarmowej dla bydła"

Autorzy: doc. dr hab. B. Niwińska

Opis

W kazeinie, nasionach łubinu wąskolistnego (Sonet), poekstrakcyjnej śrucie sojowej, w ziarnie: jęczmienia (Lomerit), kukurydzy (Pioneer-PR39H32, Rustica-Laureulis), w kiszonce z kukurydzy, w wysłodkach buraczanych oraz w suszu z traw i kiszonce z traw mierzono metodą in sacco ubytek suchej masy, białka ogólnego oraz frakcji węglowodanów obojętno-detergentowych (NDF). Badania wykonano na 3 zasuszonych krowach przetokowanych w układzie kwadratu łacińskiego. Krowy otrzymywały dawki pokarmowe oparte o kiszonkę z traw z dodatkiem węglowodanów szybko rozkładających się w żwaczu, tj. skrobi, pektyn lub sacharozy z melasy.

Stwierdzono, że od rodzaju węglowodanów szybko rozkładających się w żwaczu, dodanych do paszy zależała szybkość i skuteczność trawienia w żwaczu suchej masy, białka ogólnego i NDF inkubowanych pasz. Wprowadzenie do dawki paszowej sacharozy zwiększyło rozkład suchej masy i białka pasz. Wprowadzenie skrobi jęczmiennej zwiększyło rozpuszczalność suchej masy i białka ogólnego oraz NDF. Zwiększenie udziału kiszonki z trawy w dawce pokarmowej krów z 48 do 55% suchej masy nie miało natomiast wpływu na trawienie w żwaczu suchej masy i białka ogólnego badanych pasz.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.