Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: poniedziałek, 20 listopada 2017 20:16:42
Odwiedziło nas: 8438341 gości (dzisiaj: 1657, wczoraj: 4652)
Prace badawcze w 2008 roku

Temat 2244.1

"Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe oraz preparaty ziołowe jako prozdrowotne dodatki do paszy dla prosiąt"

Autorzy: doc. dr hab. E. Hanczakowska

Opis

W badaniach żywieniowych na prosiętach określono skuteczność oddziaływania średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych: kaprylowego C8:0, kaprynowego C10:0, mieszaniny ekstraktów roślinnych z szałwii, melisy, pokrzywy i jeżówki oraz dla porównania kwasu fumarowego, propionowego, mrówkowego i preparatu Selacid. Użyto mieszańców czterorasowych (pbz x wbp) x (Duroc x Pietrain) w okresie od urodzenia do 35. dnia życia (odsadzenie), a następnie do 84. dnia życia (25 kg masy ciała). Badania wykonano ogółem na 84 miotach o liczebności średnio 10 prosiąt. Między 56. a 70. dniem życia wykonano testy strawnościowe z użyciem Cr2O3. U prosiąt ubitych w 56. dniu życia określono kwasowość treści żołądka, dwunastnicy, jelita czczego i ślepego. W treści jelita cienkiego i ślepego zbadano liczebność bakterii beztlenowych (Clostridium) i tlenowych (E. coli) oraz oznaczono zawartość lotnych kwasów tłuszczowych. We fragmencie ściany jelita biodrowego określono wymiary kosmków i krypt.

Wykazano, że kwasy średniołańcuchowe dodane do paszy poprawiają przyrosty masy ciała, wykorzystanie paszy, pozorną strawność białka ogólnego i włókna surowego, zmniejszają populację Clostridium w treści jelita cienkiego oraz zmniejszają śmiertelność prosiąt i stymulują rozwój kosmków jelitowych. Dodatek kwasu fumarowego zwiększał przyrosty masy, poprawiał wykorzystanie paszy, strawność składników pokarmowych i przeżywalność prosiąt oraz ograniczał populację E. coli i Clostridium w treści jelita cienkiego. Dodatek kwasu propionowego i mrówkowego do paszy redukował populację Clostridium i zmniejszał śmiertelność prosiąt. Ekstrakty ziół poprawiały wskaźniki odchowu prosiąt i strawność składników pokarmowych bez wpływu na populację badanych bakterii.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.