Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: sobota, 22 września 2018 15:36:37
Odwiedziło nas: 9058598 gości (dzisiaj: 895, wczoraj: 1451)
Prace badawcze w 2008 roku

Temat 2303.1

"Wartość pokarmowa makuchu rzepakowego i jego efektywność w tuczu świń"

Autorzy: prof. dr hab. P. Hanczakowski

Opis

Badano skład i wartość pokarmową makuchu rzepakowego pozostałego po produkcji biopaliw. Oprócz badania wytłoków w mieszance ze soją podjęto próbę poprawy ich wartości pokarmowej przez zastosowanie dodatku jodu w ilości większej niż w normalnym premiksie oraz enzymu fibrolitycznego (ksylanazy) i fitazy. Wykonano doświadczenia wzrostowe (tucz) i bilanse na świniach oraz doświadczenie bilansowe na szczurach. W doświadczeniu na szczurach stwierdzono, że mieszanka makuchu z izolatem sojowym ma wyższą strawność, ale niższą wartość biologiczną niż sam izolat. Dodatki nie poprawiły wartości pokarmowej mieszanki. W doświadczeniu na tucznikach dodatek makuchu nie zmienił przyrostów, ale obniżył nieco wydajność rzeźną. Dodatki jodu i enzymów nie miały wpływu na wyniki tuczu. Dodatek glicerolu obniżył nieco przyrosty zwierząt, ale nie miał wpływu na strawność paszy, ani na ocenę poubojową tusz. Glicerol istotnie zwiększył wodochłonność mięsa.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2018 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.