Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: wtorek, 16 stycznia 2018 10:57:08
Odwiedziło nas: 8569409 gości (dzisiaj: 1082, wczoraj: 1680)
Prace badawcze w 2008 roku

Temat 4219.1

"Określenie preferencji ziół przez różne rasy i grupy produkcyjne świń w ekologicznych warunkach utrzymania"

Autorzy: doc. dr hab. J. Paschma

Opis

Celem pracy była ocena prostego wyboru surowców zielarskich stosowanych w formie dodatków paszowych przez różne grupy wiekowe i produkcyjne świń ras wielka biała polska i polska biała zwisłoucha, z uwzględnieniem uzyskanych efektów produkcyjnych. Doświadczenia przeprowadzono w Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Zootechniki Rossocha Sp. z o.o. na lochach, prosiętach i świniach rosnących, utrzymywanych w warunkach ekologicznego systemu chowu i żywienia. W trakcie doświadczenia oceniano parametry reprodukcyjne i produkcyjne 8 macior oraz efekty tuczu 38 świń rosnących. Ponadto, określano poziom wyższych kwasów tłuszczowych w mleku loch obu ras w zależności od systemu utrzymania. Po uboju świń oceniono cechy rzeźne tuczników utrzymywanych w systemie otwartym. W pobranych próbkach polędwicy wykonano analizy wyższych kwasów tłuszczowych.

Lochy obu ras najczęściej wybierały ziele pokrzywy (30-50%), rumianku (17-25%) oraz kminku i kopru. Świnie rosnące akceptowały oprócz ziela pokrzywy i rumianku (po około 20%) również inne zaoferowane zioła (3,3-14,0%). Analizy próbek mleka loch obu ras utrzymywanych w budkach wykazały korzystniejszą relację UFA/SFA oraz w obrębie PUFA n-6/3, w porównaniu z wynikami uzyskanymi u loch utrzymywanych w systemie alkierzowym. Efekty tuczu świń obu ras utrzymywanych w systemie otwartym były mało zróżnicowane, a analiza składu lipidów w próbkach polędwicy nie wykazała wpływu rasy na profil wyższych kwasów tłuszczowych. Próbki mięsa cechował jednak dość wysoki stosunek UFA/SFA (1,54), co może świadczyć pozytywnie o wartości dietetycznej mięsa pozyskanego w warunkach ekologicznego systemu utrzymania świń.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2018 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.