Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: środa, 17 stycznia 2018 2:06:35
Odwiedziło nas: 8570791 gości (dzisiaj: 262, wczoraj: 2202)
Prace badawcze w 2008 roku

Temat 5215.1

"Tokotrienole zbóż paszowych i czynniki na nie wpływające"

Autorzy: prof. dr hab. F. Brzóska

Opis

W ramach 3-letnich badań na występowaniem i poziomem tokotrienoli w krajowych zbożach paszowych wykonano badania na ziarnie pszenicy ozimej i jarej, jęczmienia ozimego i jarego, pszenżyta ozimego i jarego, owsa i żyta ozimego, po dwie odmiany dla każdego zboża uprawianego w 4-6 Stacjach Oceny Odmian podległych COBORU Słupia Wielka (MRiRW). Stwierdzono istotny wpływ gatunku i miejsca uprawy na poziom tokotrienoli i tokoferoli w ziarnie zbóż.

Podjęto badania określenia składu chemicznego, wartości pokarmowej i wartości biologicznej owsa żółtego (tradycyjny) w pórównaniu do owsa czarnego, a także określenia przy-datności obu form owsa w żywieniu koni i w tuczu owsianym gęsi. Zawartość tokotrienoli w ziarnie zbóż krajowych waha się w szerokim zakresie od 0,5 do 35,0 mg/kg ziarna, zależnie od formy chemicznej, gatunku i formy zboża oraz miejsca uprawy. W największej ilości w ziarnie zbóż występuje u- i p-tokotrienol, natomiast y-tokotrienol występuje na poziomie poniżej 1,0 mg, za wyjątkiem ziarna jęczmienia, a δ-tokotrienol występuje na poziomie nieznacznie powyżej lub poniżej poziomu wykrywalnego.

Nie stwierdzono różnic odmianowych w poziomie występowania tokotrienoli w ziarnie zbóż, jakkolwiek dla ustalenia wpływu odmiany niezbędne byłoby badanie co najmniej 8-10 odmian w obrębie gatunku i formy zboża.

Zawartość tokoferoli w ziarnie wahała się od poziomu około 0,046 do poziomu około 15,0 mg/kg, a wpływ gatunku zboża był nieistotny. Poziom tokoferoli istotnie zależał od formy zboża (Gara vs ozima), pochodzenia próbki i miejsca uprawy. Miejsce uprawy zboża istotnie różnicuje poziom u-tokoferolu w ziarnie zbóż, natomiast nie wpływa na poziom po-zostałych form tokoferoli. Nie stwierdzono różnic odmianowych w poziomie tokoferoli w ziarnie, jakkolwiek nie można wykluczyć, że pojawiłyby się w badaniach większej ilości odmian w obrębie każdego gatunku i formy.

Można stwierdzić, że ród i odmiana owsa nie różnicują znacząco składu chemicznego ziarna w zakresie składu kwasów tłuszczowych i aminokwasów, jakkolwiek owiec brązowy w porównaniu do żółtego zawiera więcej plewki ziarniaków, co zwiększa poziom włókna surowego i frakcji włókna jak NDF i ADF, a obniża poziom białka i skrobi w ziarnie.

Owies brązowy był nieco lepiej wyjadany przez konie, co może sugerować, że bardziej odpowiada on smakowitości u koni. Nie można wykluczyć, że związane to było z wyższą zawartością w owsie brązowym włókna neutralnego detergentowego (NDF), co mogło wpływać na lepsze trawienie w przewodzie pokarmowym i mogło poprawiać perystaltykę przewodu pokarmowego koni. Niniejsze badania nie były eksperymentem ściśle naukowym. Były obserwacją wyjadania przez konie obu form owsa, żółtego i brązowego.

Ocena obu form owsa wykonana na szczurach nie wykazała istotnych różnic w strawności rzeczywistej, jakkolwiek wykazała istotne różnice w wartości biologicznej i wykorzystaniu białka netto na korzyść owsa żółtego. Uzyskane wyniki nie wykazały, aby forma owsa brązowego charakteryzowała się lepszymi cechami wartości biologicznej białka i strawności. Owies brązowy ustępuje tradycyjnym żółtym odmianom owsa w tym zakresie o około

10-15%.

Podawanie gęsiom w całym okresie tuczu, a także w końcowym jego okresie owsa brą-zowego zwiększa istotnie masę ciała i masę tuszki ciepłej.

Wobec niższej zawartości składników pokarmowych, zwłaszcza białka i skrobi, w owsie brązowym, przyczyną tego efektu może być lepsze wykorzystanie składników pokarmowych spowodowane wyższą zawartością włókna surowego i włókna neutralnego detergentowego w owsie brązowym.

Forma owsa (żółty vs brązowy) nie wpływa na masę mięśni piersiowych i mięśni nóg, a także na ilość tłuszczu zapasowego w jamie brzusznej ciała. Gęsiory w porównaniu do gęsi (samce vs samice) charakteryzują się wyższą o około 4-5% masą ciała i masą tuszki, przy większej masie mięśni nogi, żołądka i wątroby. Gęsi (samice) charakteryzują się większym otłuszczeniem jamy brzusznej ciała.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2018 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.