Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: środa, 17 stycznia 2018 1:47:44
Odwiedziło nas: 8570704 gości (dzisiaj: 175, wczoraj: 2202)
Prace badawcze w 2008 roku

Temat 5217.1

"Zwiększanie efektywności dodatku sprzężonego kwasu linolowego (CLA) w żywieniu kur niosek i kurcząt brojlerów"

Autorzy: doc. dr hab. B. Szymczyk

Opis

Celem badań było zwiększenie efektywności dodatku sprzężonego kwasu linolowego, poprzez dobór optymalnych kombinacji CLA, witaminy E oraz olejów roślinnych w standardowych mieszankach dla kurcząt brojlerów i kur niosek. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, iż żywienie kur niosek paszą z dodatkiem CLA stanowi skuteczną metodę wzbogacania żółtek jaj w ten związek, powoduje jednak niekorzystny wzrost udziału SFA i spadek udziału MUFA w lipidach jaj. Dodatek witaminy E do paszy zwiększa koncentrację

α-tokoferolu w jajach i korzystnie modyfikuje profil kwasów tłuszczowych. Stosując CLA łącznie z olejem rzepakowym można uzyskać lepszy skład frakcji lipidowej w jaju niż w przypadku kombinacji z oliwą z oliwek. Żywienie kur niosek mieszankami z dodatkiem CLA nie dłużej niż przez okres 4 tygodni nie powoduje niekorzystnych zmian tekstury żółtek jaj gotowanych na twardo. Dodatek witaminy E do paszy poprawia ich cechy mechaniczne. Żywienie kurcząt brojlerów mieszankami z dodatkiem CLA i witaminy E również jest efektywnym sposobem wzbogacania mięsa drobiowego w te związki. Wraz ze wzrostem poziomu CLA w paszy wzrasta zawartość białka, a redukcji ulega ilość tłuszczu w mięśniach piersiowych. Zarówno CLA, jak i witamina E poprawiają stabilność oksydacyjną mięsa, na co wskazuje malejąca wartość TBA, przy wzroście udziału CLA i witaminy E w paszy. Wyższa niż 0,5% koncentracja CLA w paszy pogarsza barwę i wodochłonność mięsa. Rodzaj doda-wanego do paszy oleju nie wywiera istotnego wpływu na jakość mięśni piersiowych. Najwyższą koncentrację CLA przy najmniejszej zmianie wzajemnej proporcji nasyconych i nie-nasyconych kwasów tłuszczowych w mięśniach nóg można uzyskać przy 0,75% dodatku CLA.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2018 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.