Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: niedziela, 19 listopada 2017 4:07:59
Odwiedziło nas: 8432424 gości (dzisiaj: 392, wczoraj: 1593)
Prace badawcze w 2009 roku

Temat 1122.5

"Ocena ekspresji genów TMP2 i TNNT3 w różnych okresach rozwoju osobniczego i ich związek z mięsnością świń."

Autorzy: prof. dr hab. M. Różycki

Opis

Badaniami objęto loszki ras wielkiej białej polskiej, polskiej białej zwisłouchej, puławskiej, duroc oraz pietrain. W celu otrzymania tych zwierząt przeprowadzono w każdej z wymienionych ras kojarzenie sześciu par sióstr z jednym knurem. Z potomstwa otrzymanego po każdej parze loch wybrano 6 loszek. Uboju tych loszek dokonywano kolejno po osiągnięciu 60, 90, 120, 150, 180, 210 dniach ich życia.

Poziom ekspresji genów TMP2 i TNNT3 oznaczony został w dwóch mięśniach: mięśniu najdłuższym grzbietu oraz mięśniu półbłoniastym szynki.

Uzyskane wyniki badań wskazują na duże zróżnicowanie ekspresji, którą wykazywały osobniki. Między innymi zaobserwowano wpływ pochodzenia badanych osobników na poziom transkryptu. Szczególnie wystąpiło to w przypadku genu TNNT3, co może wskazywać na istnienie nie poznanego dotąd polimorfizmu wpływającego na poziom tego genu.

Najwyższym poziomem ekspresji genów TPM2 i TNNT3 charakteryzowały się loszki rasy wbp, najniższymi natomiast w przypadku genu TMP2 rasa pbz, a TNNT3 rasy pbz i puławska.

Analiza mająca na celu powiązanie wyników ekspresji genów z wynikami dotyczącymi procentowej zawartości mięsa i tłuszczu wykazała brak zależności. Ekspresja genu TPM2 kształtowała się na wyższym poziomie w porównaniu do genu TNNT3. W obu przypadkach poziom ten nie ulegał większym zmianom w czasie wzrostu zwierząt. Wartości dotyczące procentowej zawartości mięsa w tuszy zwiększały się wraz z wiekiem zwierząt a krzywa je charakteryzująca była wycinkiem paraboli wypukłej do góry. W przypadku zawartości tłuszczu w tuszy zależność ta opisana była również wycinkiem paraboli, lecz wypukłej do dołu.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.