Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
Kontakt:
tel.: +48 12 357 27 00, +48 666 081 111
faks : +48 12 422 80 65
Strona główna
Dzisiaj jest: poniedziałek, 24 czerwca 2019 20:05:06
Odwiedziło nas: 9515815 gości (dzisiaj: 1748, wczoraj: 2027)
Prace badawcze w 2009 roku

Temat 1225.1

"Wpływ zmian w otłuszczeniu loch w okresie ich użytkowania na cechy rozpłodowe i odchów prosiąt."

Autorzy: dr inż. A. Mucha

Opis

Celem pracy było określenie wpływu zmian otłuszczenia i masy ciała loszek w okresie ich użytkowania na ich późniejszą płodność i cechy miotu. Określenie optymalnej masy ciała i otłuszczenia loszek ocenianych przyżyciowo i wprowadzonych do reprodukcji może przyczynić się do poprawy ich późniejszej użytkowości rozpłodowej i odchowu prosiąt. Stwierdzono, że nie można przewidzieć masy ciała, otłuszczenia czy umięśnienia loch w kolejnych miotach na podstawie pomiarów wykonywanych w dniu oceny przyżyciowej. Również masa ciała oraz otłuszczenie i umięśnienie w dniu oceny przyżyciowej nie wpływa na liczbę i masę prosiąt. Nie stwierdzono zależności pomiędzy masą ciała, grubością słoniny i mięśnia najdłuższego grzbietu mierzonymi w dniu krycia i porodu a liczbą prosiąt i średnią masą prosięcia w miocie w kolejnych tygodniach życia. Lochy o wyższej rezerwie tłuszczowej charakteryzowały się lepszymi wynikami w zakresie reprodukcji, jak i w odchowie prosiąt. W okresie użytkowania lochy wzrost masy ciała oraz otłuszczenia, wynikający z przyrostu wartości tych cech w każdym cyklu reprodukcyjnym, świadczy o prawidłowym przebiegu wzrostu świń

i pozwala na utrzymanie odpowiedniej kondycji zwierząt.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2019 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.