Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: wtorek, 21 listopada 2017 16:32:48
Odwiedziło nas: 8440066 gości (dzisiaj: 1420, wczoraj: 1962)
Prace badawcze w 2009 roku

Temat 1441.1

"Określenie parametrów poubojowych u świń dające możliwość zwiększenia umięśnienia boczku na drodze selekcji."

Autorzy: dr inż. G. Żak

Opis

Poprawa mięsności krajowego pogłowia świń powinna odbywać się ze zwróceniem szczególnej uwagi na opracowanie metod wyceny wartościowych elementów tuszy, których popularność ciągle wzrasta zarówno wśród konsumentów, jak i przemysłu przetwórczego. Należy w tym celu poubojowe, najbardziej dokładne, metody oceny świń, a w szczególności kulinarny rozbiór tusz wieprzowych, stosowany w zakładach mięsnych. Jednym z wyrębów tuszy najczęściej poszukiwanym i osiągającym wysokie ceny jest boczek. Jego jakość w krajowym pogłowiu świń jest często dość niska ze względu na wysoką zawartość tłuszczu międzymięśniowego. Zawartość mięsa w boczku jest cechą od lat pomijaną w badaniach nad doskonaleniem mięsności świń. W świetle istniejących trendów i zapotrzebowania istotne jest podjęcie badań zmierzających do określenia zależności pomiędzy określaną poubojowo grubością słoniny w różnych punktach półtuszy a procentową zawartością mięsa w boczku i wykorzystania tych wyników do prac hodowlanych nad poprawą umięśnienia tego wyrębu Kolejnym pożadanym działaniem jest opracowanie skali służącej do rutynowej wyceny boczku w zakładach mięsnych na postawie zawartości w nim mięsa. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że: pomiary grubości słoniny wykonywane w obrębie boczku są wysoko skorelowane z mięsnością tego wyrębu; pomiary grubości słoniny wykonywane w obrębie boczku charakteryzują się wysokimi wartościami odchylenia standardowego i wysokimi współczynnikami zmienności; nie ma zależności między wymiarami boczku a jego umięśnieniem; oszacowane równania regresji wielokrotnej do określania procentowej zawartości mięsa w boczku charakteryzują się niskimi współczynnikami determinacji R2 i wysokimi wartościami błędu szacowania SE; wyraźną poprawę parametrów równań regresji można uzyskać dla grupy zwierząt, w której umięśnienie boczku jest niższe od średniej oszacowanej dla całości materiału; uwzględnienie cech rzeźnych mierzonych poza obrębem boczku nie wpływa na poprawę parametrów oszacowanych równań regresji; w oparciu o uzyskane wyniki badań nie istnieje możliwość opracowania punktowej skali oceny boczku pod względem zawartości w nim mięsa.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.