"Walidacja metody oznaczania glukozynolanów w paszach z udziałem rzepaku."
Autorzy: dr inż. R. Gąsior
Opis
Przedmiotem tematu było zwalidowanie i opracowanie metody oznaczania zawartości glukozynolanów w rzepaku i wytworzonych na jego bazie produktach metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC).
W ostatnich latach coraz większy nacisk kładzie się na jakość stosowanych technik analitycznych, odpowiednio sprawdzonych i scharakteryzowanych pod kątem przydatności do badań i oszacowania parametrów walidacyjnych [PN-EN ISO/IEC 17025:2005]. W Centralnym Laboratorium Instytutu Zootechniki PIB do tej pory sprawdzono, opisano i włączono do funkcjonującego w nim od kilku lat systemu jakości metody analityczne dotyczące analiz materiału pochodzenia roślinnego i zwierzęcego na zawartość witamin A i E (SOP M.001, SOP M.001a, SOP M.002, SOP M.003, SOP M. 003a), aminokwasów (SOP M. 004, SOP M. 005, SOP M. 006), białka (SOP M.007, SOP M.007a), makro- i mikroelementów (SOP M.008, SOP M.008a, SOP M.008b, SOP M.009, SOP M010) oraz suchej masy, włókna surowego i tłuszczu surowego (SOP M.011, SOP M.012, SOP M.013). Obecny temat poszerza zakres wykorzystania techniki HPLC w kierunku oznaczeń zawartości tioglikozydów w przemysłowych produktach ubocznych, opartych na rzepaku i wykorzystywanych w żywieniu zwierząt gospodarskich. W trakcie walidacji oznaczono takie parametry jak: powtarzalność, odtwarzalność, niepewność, granica oznaczalności. Opracowana i zwalidowana zgodnie z wymaganiami normy PN-EN ISO/IEC 17025 metoda uzupełnia zakres analiz
wykonywanych w Centralnym Laboratorium.