Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: czwartek, 23 listopada 2017 10:25:35
Odwiedziło nas: 8444136 gości (dzisiaj: 911, wczoraj: 2138)
Prace badawcze w 2009 roku

Temat 2249.2

"Wpływ produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego i poziomu produkcji na wyniki opasania buhajków i jakość mięsa."

Autorzy: dr inż. I. Dymarski

Opis

Celem przeprowadzonych badań było porównanie wpływu zastosowania różnych komponentów paszowych, w mieszankach treściwych przeznaczonych do opasu buhajków, na tempo wzrostu oraz profil kwasów tłuszczowych w mięśniu najdłuższym. Porównano grupy zwierząt żywionych kiszonką z kukurydzy i 4 rodzajami mieszanek sporządzonych z udziałem śruty sojowej, śruty sojowej z gliceryną, śruty rzepakowej oraz makuchu rzepakowego. Jednocześnie sprawdzono, w jaki sposób ograniczenie tempa wzrostu w ostatnich 4 tygodniach opasu, wpływa na jakość mięsa buhajków, w tym głównie na skład kwasów tłuszczowych. Doświadczenie przeprowadzono na łącznie 44 buhajkach rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej przydzielonych po 11 szt. do każdej z grup żywieniowych. Doświadczenie trwające 9 m-cy rozpoczęto na buhajkach, których średni wiek wynosił 198 dni. Po zakończeniu opasu z każdej z grup skierowano do uboju po 6 buhajków, w celu pobrania próbek mięśnia najdłuższego grzbietu, w których oznaczono skład chemiczny oraz profil kwasów tłuszczowych. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że zastosowanie w żywieniu mieszanek treściwych z udziałem śruty rzepakowej lub makuchu rzepakowego, pozwoliło na uzyskanie średnich przyrostów dziennych na takim poziomie, jak przy zastosowaniu śruty sojowej. Zmniejszenie w końcowym okresie opasu dziennej dawki paszy treściwej o 60% spowodowało zmniejszenie przyrostów dziennych buhajków o około 100 g. Wprowadzenie do mieszanek treściwych produktów ubocznych takich jak śruta rzepakowa, makuch rzepakowy i gliceryna nie wpłynęło istotnie na skład kwasów tłuszczowych w mięśniu najdłuższym grzbietu. U buhajków intensywnie żywionych do końca opasu zawartość w mięśniu najdłuższym grzbietu nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym jednonienasyconych kwasów, była istotnie wyższa, aniżeli w mięśniu buhajków otrzymujących o 60% mniejszą ilość mieszanki treściwej. Ograniczenie ilości podawanej mieszanki treściwej w ostatnich 4 tygodniach opasu wpłynęło istotnie na skład kwasów tłuszczowych poprawiając relację PUFA n-6/PUFA n-3.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.