Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: poniedziałek, 20 listopada 2017 20:01:53
Odwiedziło nas: 8438250 gości (dzisiaj: 1566, wczoraj: 4652)
Prace badawcze w 2009 roku

Temat 2306.1

"Efektywność makuchu rzepakowego i gliceryny w żywieniu krów wysokomlecznych."

Autorzy: prof. dr hab. J. Strzetelski

Opis

Celem doświadczenia było zbadanie możliwości maksymalnego wykorzystania w żywieniu wysoko produkcyjnych krów makuchu rzepakowego i gliceryny będących produktami ubocznymi po głębokim („na zimno”) tłoczeniu oleju z nasion rzepaku i ich wpływ na wydajność, krów skład mleka. jego wartość prozdrowotną oraz profil metabolitów w surowicy krwi W okresie sprawozdawczym zakończono doświadczenie na 56 krowach rasy polski HF przydzielonych metodą analogów do 4 grup (po 14). Doświadczenie trwało od 6 tygodnia przed wycieleniem do 12 tygodnia laktacji. Przed wycieleniem (począwszy od 3 do 1 tygodnia) i w czasie laktacji krowy żywiono według norm IZ-INRA (2001). Podstawowa dawka żywieniowa dla wszystkich krów składa się z kiszonki z kukurydzy, kiszonki z lucerny, kiszonych wysłodków buraczanych, młóta browarnianego kiszonego oraz siana. przy czym mieszanki treściwe skarmiane w poszczególnych grupach różniły się źródłem energii i białka: Grupa C (kontrolna) - głównym źródłem energii i białka w mieszance treściwej było ziarno zbóż i poekstrakcyjna śruta sojowa; Grupa Rc - w miejsce poekstrakcyjnej śruty sojowej i części zbóż w mieszance dla grupy C wprowadzono makuch rzepakowy; Grupa G –do mieszanki dla grupy C wprowadzono 5% gliceryny; Grupa RcW6- skarmiano mieszankę treściwą o takim samym składzie jak w grupie Rc ale nie jak zalecają normy żywienia od 3 tygodnia przed wycieleniem lecz począwszy już od 6 tygodnia przed planowanym porodem krowy. Określano masę ciała i kondycję krów według skali 5-punktowej oraz prowadzono codzienną indywidualną kontrolę ilości pobieranych pasz i wydajności mlecznej. W okresach dwutygodniowych określono skład mleka Przeprowadzono analizę mleka na zawartość jodu oraz wykonano analizy surowicy krwi na zawartość glukozy, NEFA i BHBA. W okresie sprawozdawczym 2009 wszystkie zebrane w doświadczeniu wyniki poddano analizie statystycznej według procedury GLM stosując pakiet SAS (2001).

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.