Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: poniedziałek, 20 listopada 2017 20:18:14
Odwiedziło nas: 8438353 gości (dzisiaj: 1669, wczoraj: 4652)
Prace badawcze w 2009 roku

Temat 2309.2

"Wykorzystanie produktów ubocznych z wytwarzania biopaliw w żywieniu młodych gęsi rzeźnych."

Autorzy: dr inż. H. Bielińska

Opis

Celem badań było określenie wpływu żywienia gęsi rzeźnych (owsianych), utrzymywanych do 17. tygodnia, mieszanką paszową z udziałem produktów odpadowych przy produkcji biopaliw. Badania przeprowadzono ogółem na 1200 gęsiach Białych Kołudzkich®. Każdorazowo grupę kontrolną żywiono mieszanką standardową stosowaną w chowie gęsi owsianych. Grupy doświadczalne standardową mieszanką żywiono do 4. tyg. odchowu. W doświadczeniu 1. stosowano od 5 do 14 tyg. makuch rzepakowy w ilości 14,2% i 18%, w doświadczeniu 2. w tym samym okresie użyto DDGS kukurydziany i pszennożytni. W 17. tyg. ubijano równą liczbę samców i samic z każdej grupy w celu oceny wartości rzeźnej. W badaniach rejestrowano: zużycie paszy, masę ciała, wyniki analiz chemicznych pasz, wywarów, mięśni i tłuszczu sadełkowego. Określono profil kwasów tłuszczowych w mięsie i tłuszczu samców i samic. Stwierdzono brak statystycznych różnic między grupami w badanych cechach przy skarmianiu makuchu rzepakowego, natomiast istotnie niższą końcową masę ciała oraz masę tuszek zanotowano w grupie żywieniowej DDGS pszenno-żytnim. Zaobserwowano ogólnie korzystny wpływ zastosowanych wywarów na profil kwasów tłuszczowych w tłuszczu sadełkowym.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.