Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: wtorek, 21 listopada 2017 16:30:46
Odwiedziło nas: 8440055 gości (dzisiaj: 1409, wczoraj: 1962)
Prace badawcze w 2009 roku

Temat 3333.1

"Wpływ kriokonserwacji na ultrastrukturę oraz możliwości rozwojowe oocytów zwierząt gospodarskich"

Autorzy: doc. dr hab. B. Gajda

Opis

Badano czynniki takie jak: jakościowa i ilościowa zawartość lipidów, jakość mitochondriów czy też zawartości protein w mediach do nitryfikacji, mające wpływ na efektywną kriokonserwację niedojrzałych (N) i dojrzałych (D) oocytów świni. Opracowano szybką

i dokładną metodę analizy ilościowej podstawowych typów lipidów, którą wykorzystano do badania pojedynczych N i D oocytów świni. Przeprowadzone badania sugerują, że trójglicerydy i wolne kwasy tłuszczowe oraz cholesterol i fosfolipidy pełnią ważną rolę podczas dojrzewania oocytów świni. Zaadoptowano istniejącą metodę serologiczną do warunków mikroskopii konfokalnej, tworząc szybką i prostą procedurę, pozwalającą określić zmiany w aktywności oraz powierzchni wewnętrznej błony mitochondrialnej. Wykazano, że aktywność mitochondriów w stosunku do ich objętości jest niska i nie wykazuje istotnych różnic w oocytach N i D. Niezależnie od zastosowanej mieszaniny witryfikacyjnej (z dodatkiem białka lub bez) partenogenetycznie rozwijały się tylko witryfikowane D-oocyty. Przeniesienie do 2 biorczyń 48 D oocytów witryfikowanych bez dodatku białka zaowocowało uzyskaniem 2 ciąży. Po oproszeniu uzyskano 12 prosiąt, które obecnie są poddawane testom weryfikacji ich potomstwa.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.