Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: poniedziałek, 20 listopada 2017 20:16:34
Odwiedziło nas: 8438340 gości (dzisiaj: 1656, wczoraj: 4652)
Prace badawcze w 2009 roku

Temat 4139.2

"Zastosowanie kwasu mlekowego i probiotyków w technologii lęgu gęsi."

Autorzy: dr inż. J. Badowski

Opis

Celem podjętych badań było doskonalenie technologii lęgu i jakości wylęganych piskląt na drodze stosowania kwasu mlekowego do wody używanej do zraszania jaj oraz probiotyków w trakcie wylęgania piskląt. Dodatki te miały zapewnić właściwą higienę lęgu, a następnie wywołać zasiedlenie układu pokarmowego piskląt florą odpowiednich mikroorganizmów, zapewniających odporność na infekcje jelitowe. W pierwszym roku badań zostały poddane ocenie środki dla utrzymania higieny lęgu, a w następnym dodatki umożliwiające zasiedlenie układu pokarmowego gąsiąt odpowiednią mikroflorą.

W wyniku badań 1. etapu stwierdzono, że kwas mlekowy dodawany do wody używanej do zraszania jaj podczas lęgu nie przyczynia się do zwiększenia wskaźnika wylęgowości piskląt z jaj zapłodnionych i nie ma jednoznacznego wpływu na poprawienie higieny lęgu gęsi Białych Kołudzkich®. Wyniki 2. etapu badań wykazały, że zraszanie jaj z klującymi się gąsiętami roztworem probiotyku wpływa na zwiększenie masy ciała gęsi w 17. tyg. życia o po-nad 264 g/szt., w porównaniu do grupy, w której probiotyku nie stosowano.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.