Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: wtorek, 21 listopada 2017 16:27:48
Odwiedziło nas: 8440041 gości (dzisiaj: 1395, wczoraj: 1962)
Prace badawcze w 2009 roku

Temat 4218.1

"Wpływ ekologicznego żywienia krów rasy czb na produkcyjność i skład mleka."

Autorzy: doc. dr hab. K. Bilik

Opis

Celem pracy było określenie, w jakim stopniu żywienie krów rasy czb x hf Red. o wydajności laktacyjnej 6-7 tys. kg mleka w warunkach przyrodniczych Pogórza wg zasad ekologicznych lub normatywnych dawkami bilansowanymi według norm IZ INRA, 2001, wpłynie na wskaźniki produkcyjne, metaboliczne i rozrodcze, koszty żywienia oraz zawartość kwasów tłuszczowych i CLA w mleku. Badania przeprowadzono na 24 krowach, przydzielonych do dwóch analogicznych grup: N i E (po 12 sztuk) w okresie od 3 tygodnia przed wycieleniem do 44 tygodnia laktacji. Podczas doświadczenia kontrolowano skład chemiczny pasz i ich pobranie, masę ciała, kondycję i wydajność mleczną oraz wskaźniki płodności krów. W próbkach mleka oznaczano zawartość: suchej masy, tłuszczu, białka, kazeiny, laktozy i mocznika, a w tłuszczu mleka zawartość kwasów tłuszczowych i sprzężonego kwasu linolowego (CLA). W surowicy krwi przed i po ocieleniu oznaczano zawartość wolnych kwasów tłuszczowych (WKT), kwasu β- HM, glukozy, mocznika, albumin i aminotransferazy asparaginianowej (AspAT). Ponadto określano koszt dziennych dawek pokarmowych i koszt paszy zużytej na produkcję 1 kg mleka. W stadzie ekologicznym (grupa E) oceniano także skład botaniczny, wydajność i pobranie runi pastwiskowej. W grupie N wykazano tendencję (P>0,05) do uzyskiwania wyższej niż w grupie E wydajności mlecznej ogólnej (średnio o 10%) i dziennych (średnio o 10-15%) w pierwszym i pełnym okresie laktacji. Nie stwierdzono także statystycznie istotnego zróżnicowania (P>0,05) między grupami w zawartości składników metabolicznych w surowicy krwi, ani we wskaźnikach płodności krów. W mleku krów grupy E wykazano natomiast istotnie wyższą (P<0,05 lub 0,01) zawartość kwasów tłuszczowych PUFA (n-6 i n-3) i CLA oraz bardziej zawężony stosunek PUFA n-6/n-3.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.