Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: niedziela, 19 listopada 2017 4:14:16
Odwiedziło nas: 8432463 gości (dzisiaj: 431, wczoraj: 1593)
Prace badawcze w 2009 roku

Temat 5218.5

"Wpływ żywieniowej regulacji ekspresji endogennej delta-9-desaturazy u cieląt na walory funkcjonalne cielęciny."

Autorzy: dr hab. B. Niwińska

Opis

Analizowano możliwości sterowania aktywnością endogennej ∆9-desaturazy w syntezie kwasu żwaczowego (RA; izomer c9 t11 C18:2) u cieląt poprzez dostarczenie w preparatach mlekozastępczych substratu desaturacji, kwasu t-vakcenowego (VA; t11 C18:1) oraz poprzez aminokwasową kontrolę procesu podając cielętom pasze o zróżnicowanej zawartości lizyny.

Uzyskane wyniki wykazały, że zawartość VA w preparatach mlekozastępczych podawanych cielętom ras różniących się typem użytkowym wpływa na aktywność endogennej ∆9-desaturazy w syntezie RA. U cieląt rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej (phf) wzrost zawartości VA w paszy (0,14 vs. 2,75 vs. 5,41g w kg SM) zwiększa aktywność (przedstawiona jako: produkt /(produkt + substrat) endogennej ∆9-desaturazy w syntezie RA (0,31 vs. 0,38 vs. 0,41; odpowiednio) oraz zawartość RA w tłuszczu śródmięśniowym mięśni longissimus dorsi (LD) cieląt (0,09 vs. 0,23 vs. 0,36% w ΣKT; odpowiednio). U cieląt rasy simentalskiej (sim.) wzrost zawartości w paszy VA (0,14 vs. 3,67 vs. 7,24g w kg SM) zwiększa aktywność endo-gennej ∆9-desaturazy w syntezie RA (0,28 vs. 0,36 vs. 0,41; odpowiednio) oraz zawartość RA w tłuszczu śródmięśniowym LD cieląt (0,06 vs. 0,29 vs. 0,66 w ΣKT; odpowiednio).

Zawartość lizyny w paszach podawanych cielętom w wieku 42-90 dni życia nie wpływa na aktywność endogennej ∆9-desaturazy. Obniżenie zawartości lizyny (100% vs. 70% pokrycia zapotrzebowania; odpowiednio) zwiększa zawartość tłuszczu śródmięśniowego LD cieląt phf (38,1 vs. 43,3 g/kg SM; odpowiednio) oraz sim. (27,1 vs. 29,8 g/kg SM; odpowiednio). Zabieg pieczenia lub gotowania nie zmienia ilości i jakości tłuszczu w próbach mięśni.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.