Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: wtorek, 21 listopada 2017 16:17:04
Odwiedziło nas: 8439997 gości (dzisiaj: 1351, wczoraj: 1962)
Prace badawcze w 2009 roku

Temat 5219.5

"Wpływ czynników żywieniowych na użytkowość rozpłodową i rzeźną królików oraz walory dietetyczne mięsa."

Autorzy: dr inż. D. Kowalska

Opis

Celem prowadzonych badań było określenie wpływu zwiększonego dodatku oleju rzepakowego, lnianego oraz mieszanki rzepakowego i rybnego w mieszankach, na użytkowość mleczną i rozpłodową królic, wskaźniki odchowu królicząt oraz zawartość wyższych kwasów tłuszczowych i cholesterolu w mięsie tych zwierząt.

Rodzaj tłuszczu wprowadzonego do mieszanki paszowej miał istotny wpływ na zawartość kwasów tłuszczowych w lipidach mleka króliczego. Zgodnie z przewidywaniami najkorzystniejszy profil kwasów tłuszczowych mleka, tj. najwyższy poziom EPA, DHA i sumy PUFA n-3 oraz najniższy stosunek n-6/n-3 PUFA, otrzymano stosując dodatek mieszanki oleju rzepakowego i rybnego. Dodatek oleju lnianego spowodował najwyższy poziom kwasu α-linolenowego, którego zawartość w tłuszczu mleka zwiększyła się w stosunku do grupy kontrolnej ponad 2–krotnie.

Zastosowanie w żywieniu królików oleju rzepakowego, lnianego i rybnego zmieniło profil kwasów tłuszczowych tłuszczu śródmięśniowego.

Stwierdzono wysoko istotny wpływ natłuszczania mieszanki paszowej na otłuszczenie tuszek. Użyty w badaniach czynnik żywieniowy nie miał natomiast istotnego wpływu na umięśnienie zwierząt z grup doświadczalnych.

Po zwiększeniu poziomu witaminy E w diecie obserwowano bardzo wyraźne jej odkładanie w mięsie. Ma to duże znaczenie dla konsumentów gdyż w celu właściwego przyswajania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ich spożyciu powinna towarzyszyć witamina E, jako naturalny przeciwutleniacz,

Zastosowany zwiększony dodatek witaminy E do paszy miał korzystne oddziaływanie na zmniejszenie podatności lipidów mięśnia przed procesami utleniania w trakcie jego zamrażalniczego przechowywania. Badania potwierdziły celowość stosowania przeciwutleniaczy paszowych przy żywieniu królików paszą z udziałem tłuszczów zawierających wysoki poziom kwasów nienasyconych.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.