Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: czwartek, 23 listopada 2017 10:06:14
Odwiedziło nas: 8444036 gości (dzisiaj: 811, wczoraj: 2138)
Prace badawcze w 2009 roku

Temat 5221.1

"Badania nad biologicznymi i fitoterapeutycznymi właściwościami antocyjanów i zastoso-wania w żywieniu zwierząt monogastrycznych."

Autorzy: doc. dr hab. M. Pieszka

Opis

Celem badań było opracowanie receptur dodatków paszowych umożliwiających racjonalne wykorzystanie suszonych wytłoków z owoców aronii czarnoowocowej, porzeczki czarnej, jabłek oraz pomidorów zawierających substancje biologicznie czynne w żywieniu trzody chlewnej.

W pierwszym etapie badań określono skład i wartość pokarmową suszonych wytłoków owocowo i warzywnych oraz zawartość substancji biologicznie czynnych. W drugim etapie badań określono przydatność suszonych wytłoków z owoców aronii czarnoowocowej, porzeczki czarnej, jabłek oraz pomidorów w tuczu trzody chlewnej.

Na podstawie analiz chemicznych oraz testów biochemicznych stwierdzono, że suszone wytłoki z aronii czarnoowocowej, porzeczki czarnej, jabłek i pomidorów są cennym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy głównie antocyjanów, karotenoidów, tokoferoli oraz substancji o działaniu nutraceutycznym (pektyn, kwasów organicznych, błonnika i związków fenolowych). Charakteryzują się średnią zawartością białka ogólnego oraz tłuszczu surowego. Na uwagę zasługuje skład frakcji włókna pokarmowego, zwłaszcza duży udział frakcji włókna rozpuszczalnego w neutralnym detergencie (NDF), które może być wykorzystywane bezpośrednio w jelicie cienkim świni. Frakcja włóknista bezpośrednio stymuluje perystaltykę jelit oraz poprawia napięcie ścian jelit i ogólny stan błon śluzowych przewodu pokarmowego. Badania żywieniowe przeprowadzone na tucznikach wykazały pozytywny wpływ na cechy tuczne i rzeźne. Nie stwierdzono istotnego wpływu zastosowanych suszów na cechy fizykochemiczne mięsa m.in. na pH, wodochłonność i barwę mięsa. Zastosowanie suszonych wytłoków owocowych w żywieniu trzody chlewnej może wzbogacić mięso w korzystne z punktu oceny działania prozdrowotnego w żywieniu człowieka m.in. w witaminy, kwasy tłuszczowe a barwniki flawonoidowe zawarte w suszach mogą chronić lipidy mięsa przed gwałtownym ich utlenianiem.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.