Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: poniedziałek, 20 listopada 2017 20:13:41
Odwiedziło nas: 8438318 gości (dzisiaj: 1634, wczoraj: 4652)
Prace badawcze w 2009 roku

Temat 5222.2

"Efektywność modyfikacji jakości dietetycznej mięsa jagnięcego metodami żywieniowymi w zależności od metody obróbki termicznej."

Autorzy: prof. dr hab. B. Borys

Opis

Celem tematu było określenie efektów modyfikacji jakości dietetycznej mięsa jagnięcego metodami żywieniowymi, przy tuczu zimowym i letnim. Badania zrealizowano w IZ PIB ZD Kołuda Wielka (część zootechniczna) oraz w Instytucie przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego w Warszawie (część mięsoznawcza). Zrealizowano pięć tuczów doświadczalnych, łącznie na 180 jagniętach, z których 90 ubito i poddano badaniom wartości rzeźnej, wydajności elementów kulinarnych oraz jakości mięsa surowego i po obróbce cieplnej metodą pieczenia i grilowania. W tuczu letnim stosowano zielonki jako dodatek strukturalny do mieszanki pełnoporcjowej. Stosowano je wariantowo; w owczarni lub poprzez wypas jagniąt na pastwisku (czynnik dobrostanu). Przy obu wariantach stosowania zielonki uzyskano o około 10% gorsze wyniki tuczu (przyrosty, zużycie pasz) i oceny wartości rzeźnej w porównaniu z żywieniem standardowym, mieszanką treściwą i sianem. Dodatek zielonki różnicował zawartość podstawowych składników chemicznych w mięsie, a nie wpływał istotnie na oceny organoleptyczne. Stosowanie zielonki w tuczu jagniąt nie wpłynęło istotnie na udział procentowy grup kwasów tłuszczowych i CLA w tłuszczu mięsa, surowego i po obróbce termicznej oraz na zawartości cholesterolu. W tuczu zimowym czynnikiem doświadczalnym było wprowadzenie do mieszanki makuchu rzepakowego lub słonecznikowego i nasion lnu oraz suplementacja witaminą E. Przy stosowaniu obu badanych makuchów i nasion lnu (odpowiednio 23,5 i 5% mieszanki) obserwowano ogólnie korzystne efekty w wynikach tuczu i wartości rzeźnej (przy wzroście otłuszczenia), z tendencją do ich zwiększenia dla wybranych parametrów przy suplementacji mieszanki witaminą E. Żywienie komponentami oleistymi nie wpływało wyraźniej na uzysk elementów kulinarnych z tuczu oraz podstawowy skład chemiczny mięsa surowego jak i po obróbce termicznej. Stosowanie obu makuchów i nasion lnu modyfikowało korzystnie jakość zdrowotną mięsa jagniąt, zwłaszcza w zakresie kwasów PUFA i SKL. W efekcie suplementacji witaminą E uzyskano 2-krotny wzrost jej zawartość w mięsie, przy ogólnie niewielkich zmianach w profilu kwasów tłuszczowych. Obróbka cieplna spowodowała istotne zmiany w zawartości tłuszczu, cholesterolu i witaminy E, a mniejsze w profilu kwasów tłuszczowych, znacznie większe i ogólnie bardziej niekorzystne w przypadku pieczenia niż grilowania.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.